Cum arată CNP-ul în alte țări. Cine l-a inventat și ce înseamnă, de fapt, acest cod numeric personal
Cu toții avem unul, unii mai circumspecți în a-l face cunoscut, alții notânu-l pe orice pliant, dar oare câți știu ce reprezintă CNP-ul sau codul numeric personal? Tu știi când a fost introdus ca element obligatoriu în România?
Ce este CNP-UL și când a fost introdus
Potrivit Art. 5 din Legea 105 din 25 Septembrie 1996, cu privire la „Organizarea evidenței populației“, codul numeric personal, sau CNP-ul, reprezintă „un număr semnificativ ce invidualizează o persoană fizică și constituie singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucrează date nominale privind persoana fizică“.
CNP-ul mai poate fi denumit astfel: „codul numeric personal sau CNP este un cod numeric de 13 cifre, unic fiecărei persoane născute în România. CNP figurează atât în actele de identitate (buletin de identitate sau carte de identitate) cât și în permisul de conducere auto“, potrivit wikipedia.org.
Cât despre cele 13 cifre, primele şapte reprezintă datele tale de identificare, iar următoarele 6 sunt cifre unice.
Începânde de la naștere, fiecăruia dintre noi i-a fost atribuit un cod numeric personal care se înscrie în acte (C.I., certificat de naștere) și în certificatele de stare civilă, și se preia în celelalte acte cu caracter oficial, emise pe numele persoanei în cauză, precum și în Registrul permanent de evidență a populației.
Ministerul de Interne se ocupă cu gestionarea și verificarea atribuirii codului numeric personal, prin formațiunile de evidență a populației.
În România, CNP-ul a fost introdus ca element obligatoriu în actele de identitate abia în data de 2 martie 1978, printr-un decret semnat de Nicolae Ceaușescu, pe baza modelului SAALLZZJJNNNC, unde:
- S vine de la sexul persoanei ce posedă CNP-ul și secolul în care s-a născut;
- AA reprezintă ultimele două cifre ale anului nașterii;
- LL reprezintă cele două cifre din luna nașterii;
- ZZ reprezintă cele două cifre din ziua nașterii posesorului CNP-ului (cuprinse între 1 și 9);
- JJ este codul judeţului sau sectorului unde se afla persoana respectivă în momentul în care i-a fost atribuit CNP-ul;
- NNN reprezintă numărul de ordine (este format din trei cifre);
- C este cifră de control (un cod autodetector) aflată în relație cu toate celelate 12 cifre ale codului numeric personal.
Cum arată CNP-ul în alte țări
Față de CNP, unele țări au rezerve, pe considerentul că orice cod unic de identificare a persoanei-cetățean este o caracteristică a statului totalitar, potrivit sursei citate anterior.
De exemplu, Germania de est l-a avut (întocmai Germaniei naziste), după unificare, CNP-ul (PKZ) est-german, care a dispărut prin adoptarea legislației Germaniei de vest; deci codurile numerice rămîn diferite: social, fiscal, seria ID-cardului etc.
Pentru a vedea cum stau lucrurile în alte țări, puteți accesa: Numerele de Identificare Fiscală.