Cum arată cea mai bătrână magnolie din București, are peste 100 de ani! Merită văzută
După cum bine se știe, magnolia este floarea primăverii, și poate fi admirată în grădini, parcuri și nu numai. Există și câteva recorduri, referitor la cele mai bătrâne flori. Printre ele se află și cea mai bătrână magnolie din București, care are peste 100 de ani. Citește mai departe și află cum arată și unde poate fi admirată această floare care este de pe vremea lui Tudor Arghezi.
Cum arată cea mai bătrână magnolie din București
Bucureștiul se poate mândri că are în flora sa cea mai bătrână magnolie, iar conform specialiștilor, ar avea aproape 100 de ani, existând încă de pe vremea celebrului poet Tudor Arghezi. Deși se află pe domeniul public, în curtea unei grădinițe din Sectorul 2 al Capitalei, floarea poate fi admirată de trecătorii curioși.
Ba mai mult, reprezentanții grădiniței, unde este plantată cea mai bătrână magnolie din București, spun că floarea ar avea și o legendă care datează de pe vremea Celui De-al Doilea Război Mondial. Mai trebuie menționat că în tradiția populară magnoliile sunt considerate a fi flori de 8 Martie, și oferite doamnelor și domnișoarelor cu această ocazie.
Floarea are peste 100 de ani și merită văzută
Directoarea grădiniței nr.133, unde se află floarea în acest moment, spune că ar fi fost plantată de de un farmacist austriac, cu puțin timp înainte de declanșarea Celui De-al Doilea Război Mondial, fiind acum un fel de simbol al grădiniței.
„Da, ne place să credem că a ajutat-o să creadă și veselia de care e înconjurată, cea a copiilor, zâmbetele și iubirea lor.
n București, în acest sezon, pot fi admirate peste 1.000 de magnolii înflorite.”, spune directoarea instituției, conform Digi24.
Conform specialiștilor, sunt extrem de multe soiuri de magnolie în România.
Cea mai bătrână floare care seamănă cu o magnolie ar avea 140 de milioane de ani
Deși majoritatea speciilor de plante de pe Pământ au flori, originea evolutivă a florilor în sine este învăluită în mister, spu specialiștii. Florile sunt organele sexuale a peste 360.000 de specii de plante care trăiesc în prezent, toate provenind dintr-un singur strămoș comun din trecutul îndepărtat.
Această plantă ancestrală, care a trăit cândva între 250 și 140 de milioane de ani în urmă, a produs primele flori într-o perioadă în care planeta era mai caldă și mai bogată în oxigen și gaze cu efect de seră decât în prezent. O perioadă în care dinozaurii cutreierau peisaje primare.
Un nou studiu important realizat de o echipă internațională de botaniști a realizat cea mai bună reconstituire de până acum a acestei flori ancestrale. Cercetarea, publicată în Nature Communications, se bazează nu atât pe fosile, cât pe studierea caracteristicilor a 800 de specii descendente în viață. Conform studiului, în unele privințe, floarea seamănă cu o magnolie modernă, iar așa cum arată studiul, ar avea 140 de milioane de ani.
În China există un arbore de magnolie de 400 de ani
Ca fapt divers, mai merită menționat faptul că în China există un arbore de magnolie de 400 de ani, despre care se crede că este cel mai vechi arbore de acest fel din lume.
Potrivit experților, acesta a fost plantat în perioada Wanli (1573-1620) a dinastiei Ming (1368-1644). Arborele se află în interiorul Marchizului Wu, un sit care este dedicat lui Zhuge Liang, prim-ministrul Regatului Shu în perioada celor Trei Regate (220 – 280).
Florile albe și roz înfloresc, de obicei, în luna martie a fiecărui an și sunt cunoscute pentru că seamănă cu lotuși eleganți, căpătând astfel reputația de a fi „lotusul de pe uscat„.