Cum ar fi arătat ştirile din timpul lui Ceauşescu dacă prezentatorul ar fi fost sincer. Viralul momentului

de: Andreea Vînătoru
12 05. 2024

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, telejurnalele arătau total diferit față de acum. Înainte Revoluția din 1989, prezentatorii de ştiri erau considerați adevărate ‘staruri socialiste’ și pedepsiți aspru dacă încercau să nu se supună. În plus, ascundeau realitatea din România de la vremea respectivă. După moartea dictatorului, mulți s-au întrebat cum ar fi arătat ştirile din timpul lui Ceauşescu dacă prezentatorii tv ar fi fost sinceri? Un clip s-a viralizat instant pe internet, cu Nicolae Ceaușescu.

Telejurnalele erau atent monitorizate

În perioada comunistă, telejurnalele importante ale zilei erau atent monitorizate de către însuși liderul țării. Prezentatorii tv din Epoca de Aur nu spuneau pe post ceea ce voiau, ci doar ceea ce trebuia spus. În caz contrar, sancțiunile pentru abateri erau destul de aspre, ajungându-se chiar la acuzaţii de subminare a comunismului. Pe scurt, presa din vremea lui Ceaușescu nu era preocupată să scoată la iveală adevărul, ci să ‘vândă’ românilor minciuni mascate, tocmai să nu-și piardă slujbele.

Mulți gazetari români au precizat că perioada comunistă a reprezentat o îngrădire a libertății de exprimare. Nicolae Ceaușescu era cel care decidea ce apare în presă, dar și la tv. Spre exemplu, în 1985, acesta a dat ordin să fie desființate studiourile regionale de radio, pentru a economisi energie electrică. Așadar, programele Televiziunii Române au fost reduse la două ore pe zi, între 20:00 și 22:00, iar motivul era unul șocant! Acela că românii munceau și trebuiau să se trezească odihniți a doua zi, pentru a dat randament la locul de muncă.

Cum ar fi arătat ştirile pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Pe de altă parte, atunci când Nicolae Ceaușescu era filmat în public, prezentatorii tv aveau indicații clare în ceea ce privea prestanța lui în fața oamenilor. Nu aveau voie să spună lucruri nelalocul lor, iar soțul Elenei Ceaușescu era prezentat drept un bun președinte. Recent, pe internat s-a viralizat un video cu Ceaușescu în care acesta vizita o fabrică din Brașov. Deși totul a fost realizat ca un pamflet, video-ul arată, de fapt, realitatea dură de la vremea respectivă.

„Tovarășul Nicolae Ceaușescu a vizitat Uzina de Autocamioane din Brașov, unde s-a prefăcut că înțelege explicațiile și indicațiile inginerilor prezenți, deși s-a uitat ca râma în piatră pe toată durata vizitei. Cel mai iubit fiu al poporului a confirmat încă o dată zicala ‘S-a dus bou și s-a întors vacă’. Apropo de vacă, la vizită a luat parte și tovarășa Elena Ceaușescu, zisă și Savantă, deși nu face diferența între carbon și calgon, între mămăligă și aur. Conform aptitudinilor cognitive, Nicolae Ceaușescu și Elena ar fi trebuit să lucreze ca spălători de rufe și nu să se afle în fruntea statului”, asta ar fi putut spune prezentatorii tv dacă erau lăsați să-și exprime părerea sinceră.

Vezi și: Cât valorează acum Rolexul pe care Nicolae Ceaușescu l-a purtat în ziua execuției? Era rar pe vremea aceea