Cum amâni ratele la bănci în 2021. Ce condiții trebuie să îndeplinești, de fapt

de: Alexandra Chivu
15 03. 2021

Guvernul a amânat, în decembrie 2020, perioada în care românii sunt păsuiți de la plata ratelor. Românii au putut solicita asta instituțiilor până azi, 15 martie. Măsurile care se aplică și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești.

Amânarea plății ratelor la bănci

Din primăvară și până în decembrie 2020, peste jumătate de români s-au trezit în imposibilitatea de a-și mai plăti ratele la bancă. Datele Guvernului arătau în iarna acelui an că 558.000 de români care nu aveau restanțe au cerut suspendare plății datoriilor. Cum această măsură urma să expire la finalul anului, Guvernul a decis prelungirea ei până la finalul lui 2021.

„Nu există limite pentru cei care vor să solicite. Da, maximul este de nouă luni. Dacă ai avut în acest timp ratele amânate, nu mai poți să prelungești, dar ceilalți pot să meargă până la nouă luni. Partea bună este că sunt și persoane care nu au aplicat până acum, deci au la îndemână această variantă”, a explicat atunci premierul Florin Cîțu.

Prin OUG nr. 227/2020 s-a stabilit că această prelungire este disponibilă atât celor care au cerut anterior o amânare pe baza OUG 37/2020 ori care au beneficiat de aplicarea unui moratoriu nonlegislativ, dar și celor care nu cerut suspendarea ratelor până acum. Perioada pentru care se poate cere suspendarea plății ratelor este de maximum nouă luni, iar măsura se aplică creditelor contractate până în data de 30 martie 2020.

Prevederi:

  • să aibă un contract de credit în derulare, pentru care creditorul să nu fi cerut scadenţa anticipată la data de 31 decembrie 2020, inclusiv;
  • să nu înregistreze restanţe la plata ratelor;
  • să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor sau a încasărilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni, prin raportare la perioada similară din anii 2019 și 2020;
  • să nu se afle în insolvenţă la data suspendării ratelor, în cazul firmelor.

Credite ipotecare

Pentru creditele ipotecare de persoane fizice pentru care au beneficiat deja de o suspendare, al cărui termen s-a încheiat pe 3 ianuarie 2021, suspendarea obligațiilor de plată până la maximum nouă luni se aplică prin cumularea creanței/restului de creanță aferent/a dobânzilor calculate în prima perioadă suspendată cu creața aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată. La creanța astfel rezultată dobânda este de 0%. Plata de către debitor a acesteia se face eșalonat, în 60 de rate lunare egale, începând din luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare.