Cum alegi corect mezelurile, de fapt. Trucurile care te ajută să cumperi produse sănătoase de la magazin
Pentru nimeni nu mai este un secret faptul că foarte multe mezeluri şi produse din carne procesată, pe care le găsim în comerț, nu sunt benefice pentru sănătate. Acestea ar trebuie evitate pe cât posibil, ne avertizează specialiștii. Cu toate acestea, cu greu ne putem abține de la felie de parizer cu pâine și muștar. Gustul lor tradițional și bun ne împiedică să ne mai gândim dacă sunt sau nu sănătoase. Totuși, cum alegi corect mezelurile, de fapt.
Așa alegi corect mezelurile când mergi la cumpărături
Un sandviș apetisant poate conține produse dăunătoare pentru organism. De aceea este foarte important de știut ce mezeluri sunt considerate mai bune din punct de vedere nutritiv.
Mezelurile nu sunt doar gustoase, ci și utile. Ele pot fi o variantă excelentă pentru un mic dejun rapid sau ca gustare între mese. De cele mai multe ori, sendvișurile ne potolesc foamea până la următoarea masă. Iată de ce trebuie să ţii cont data viitoare când te uiți după mezeluri. Există câteva trucuri care te ajută să cumperi produse sănătoase de la magazin.
Carnea procesată și produsele derivate sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră, dacă le consumăm des. Potrivit unui studiu european care s-a derulat pe o perioadă de 12 ani, femeile şi bărbaţii care au consumat carne procesată frecvent au suferit o moarte prematură. Bineînțeles că micile scăpări alimentare sunt permise. Ideal ar fi să nu consumăm mezeluri de mai mult de două ori pe săptămână.
La ce trebuie să fim atenți
Atunci când mergi la cumpărături și vrei să iei mezeluri, ia în considerare conţinutul total de grăsimi. Dacă produsul este bogat în grăsimi, în special în cele saturate, trebuie să știi că îți riști sănătatea. Consumul regulat de mezeluri creşte riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, precum şi riscul de obezitate. Ca alternativă mai sănătoasă din punct de vedere nutritiv sunt pieptul de curcan sau de pui, pastrama, şunca fiartă, muşchiuleţ sau file crud-uscate. Evită pe cât posibil diversele tipuri de salam, parizer şi rulade de carne. Mai pe scurt, carnea neprocesată este o alegere mai potrivită decât cea procesată.
Care sunt cele mai dăunătoare mezeluri
Unul dintre cele mai dăunătoare mezeluri este baconul. Acest aliment conține nitriţi care pot forma nitrozamine (compuşi organici cancerigeni) în momentul în care este prăjit la o temperatură ridicată. Cel mai bine prepară-l la foc mic.
Majoritatea mezelurilor din comerț conţin o cantitate mare de sodiu (sare), dăunătoare pentru organism. Specialiștii în domeniu nu recomandă să consumi mai mult de 2.300 mg de sodiu pe zi. Sarea în exces nu este indicată persoanelor care suferă de hipertensiune. Alege, în schimb, mezelurile din soia, care nu conţin nitraţi.