Cum alegi corect cozonacul de Paște, de fapt. 5 trucuri secrete pe care le folosesc nutriționiștii
Paștele creștin se apropie cu pași repezi, iar mulți nu doresc să petreacă timp mult în bucătărie așa că se retrag spre cea mai simplă opțiune. Pentru majoritatea oamenilor e cu mult mai simplu să aleagă produsele tradiționale direct din magazine. Iată câteva trucuri care să te ajute să le iei pe cele mai bune pentru tine!
Truc util pentru Paște: cum să alegi cel mai bun cozonac?
Paștele se apropie, iar românii își fac planurile pentru masa de Paște care și anul acesta ne prinde tot în contextul pandemic. Cei mai mulți au început deja să-și facă listele, iar alții au cumpărat unele din alimentele principale ori s-au ocupat măcar de băuturile care se vor servi.
Cei mai mulți nu doresc să mai piardă timp exclusiv pentru prepararea unor mâncăruri tradiționale, așa că aleg varianta extrem de simplă și la îndemâna tuturor. Desigur că o mare parte din oameni se îndreaptă spre cofetării sau patiserii care au pus deja spre vânzare cozonaci și diverse tipuri de pască, dar și în supermarket-uri se găsesc multe tipuri de cozonaci care sunt cel puțin la fel de delicioși.
Există totuși câteva trucuri care să te ajute să îi alegi pe cei mai buni. Trebuie doar să fii atent la detalii. Dacă vrei un cozonac mai puțin caloric, e de preferat să-i alegi pe cei care nu au foarte multe ingrediente, ci doar: nucă, mac sau susan.
Un alt secret e să optezi pentru cei cu unt, nu cu ulei de palmier. O mare atenție trebuie să acorzi termenului de valabilitate – cu cât e mai mic, cu atât e mai sănătos, conform indicațiilor medicului Rruxandra Pleșea. Pentru cei pofticioși și în perioada postului au existat variante diverse în magazine care îi fereau de consumul de dulce.
Detaliile oferite de specialist
„Despre cozonaci în Săptămâna Mare!
– sunt buni!
– au multe calorii; 400 la suta de grame!
– îi alegem pe cei cu nucă, mac, stafide şi cacao, şi nu pe cei cu rahat sau ciocolată!
– îi alegem pe cei cu unt, şi nu pe cei cu margarină, ulei de palmier sau alte uleiuri hidrogenate!
– îi alegem pe cei cu termen de valabilitate mic, şi nu pe cei pe care îi putem mânca şi la Crăciun!
– mâncăm una-două felii pe zi şi dacă se întâmplă să ne oblige cineva la mai mult, tăiem pâinea de la masa respectivă! – îi facem acasă şi îi dospim lent şi îi frământăm cu rugăciuni pentru că acest procedeu dă naştere unui aluat mult mai sănătos decât cel preparat prin dospire rapidă industrială.
Săptămână Binecuvântată!”
Dr. Ruxandra Pleșea (Sursa: facebook.com)