Cum alegi cel mai bun pepene roșu. Așa îți dai seama că pepenele este copt
Pepenele roșu este fructul vedetă al verii, dar cu toate acestea alegerea celui perfect nu este una din cele mai uşoare sarcini. Savurat pe plajă, în tabere, oriunde în aer liber, sau acasă, nimic nu se compară cu o felie de pepene racoritoare. Unde mai punem că este și o sursă excelentă de vitamina C. În cazul în care nu vrei să-i faci dop pentru a-l gusta, îți prezentăm câteva reguli de care trebuie să ţii cont atunci când cumperi un pepene verde.
Cum alegi cel mai bun pepene roșu
A început sezonul pepenilor și pentru a-ți face mai ușoară sarcina alegerii acestora astfel încât să fie copți, dulci și zemoși, ne-am găndit să îți oferim câteva sfaturi de care trebuie să ții cont dacă nu vrei sa rămâi dezamăgit.
- Este important să verifici forma. Alege pepenele cu forma uniformă, fără lovituri, tăieturi sau alte urme. Mai mult, ca să faci mereu alegerea corectă, uită-te după cel cu pete gălbui-portocalii, ceea ce arată faptul că a avut contact cu solul, de unde rezultă că s-a dezvoltat natural și în condiții bune.
- Verifică-i greutatea. Indiferent de mărimea lui, un pepene copt trebuie să aibă o greutate pe măsura dimensiunii.
- Testul sunetului. Bate cu degetele în coaja pepenelui, iar dacă se aude un sunet gol în interior este perfect! Înseamnă că acesta este copt.
- Codiţa trebuie să fie verde. Un pepene care a fost cules cu multe zile în urmă are codița uscată. Lipsa cozii este, de asemenea, un indiciu al prospeţimii.
Au apărut faimoșii pepeni de Dăbuleni
Pepenii de Dăbuleni au ieșit, în sfârșit, pe piață după un an dificil din punct de vedere climatic, cu nenumărate provocări. De câteva zile a început recolta, iar producătorii doljeni au ieșit la tarabe ori în piaţa en-gros din localitate să vândă marfa. În fiecare an, peste 2.000 de hectare cu pepeni sunt cultivate în Dăbuleni (Dolj).
„Anul acesta, producţia e întârziată cu două, trei săptămâni. Am eliminat cantităţi uriaşe de pepeni, din cauza grindinei“, a ecplicat unul dintre fermieri, Vasile Viorel.
Anul acesta nu pare a fi unul bun nici pentru Cosmin Savin, un alt producător zonal.
„Au fost ploi acide şi am fost nevoiţi să stropim pepenii din nou. Cu substanţe scumpe, adică 30 de milioane lei vechi pe hectar. Prin urmare, nu cred că ne vom scoate investiţia. Samsarii vor profita ca de fiecare dată. În piaţa angro din Dăbuleni, kilogramul de lubeniţă se negociază la sânge. Bineînţeles că eforturile lor nu sunt pentru consumatori, ei negociază pentru ei, ca să aibă adaos cât mai mare la kilogram“, a oftat producătorul doljean.