Cum alegi carnea pentru friptura de miel. Detaliul la care trebuie să fii atent
Paștele se apropie cu pași repezi, iar majoritatea gospodinelor se pregătesc să gătească bucate delicioase. An de an, carnea de miel este nelipsită de pe mesele românilor, ea fiind regăsită în preparate cum ar fi, drob, ciorbă sau friptură la cuptor. Însă aceste preparate ies delicioase dacă și carnea este proaspătă și fragedă. Așadar, trebuie să fiți foarte atenți când cumpărați carnea de miel. În materialul care urmează vă arătăm cum alegi carnea pentru friptura de miel.
Cum alegi carnea pentru friptura de miel
Nutriționiștii ne recomandă să consumăm mai des carne de miel, nu doar în preajma sărbătorilor pascale. Dacă vreți să faceți o friptură de miel fragedă şi savuroasă de Paşte, trebuie să fiți extrem de atenți cum alegeți carnea din comerț. Când vine vorba de alegerea cărnii de miel pentru Paște, multe persoane se păcălesc, mai ales că nu știu exact la ce să fie atente când o cumpără.
De cele mai multe ori, bucățile care au o cantitate mare de os pot fi cele mai fragede și proaspete. În timpul gătirii, măduva eliberată din os face carnea și mai fragedă și aromată. Dar haideți să vedem cum alegi carnea pentru friptura de miel atunci când mergeți la supermarket sau la măcelării. Vă prezentam mai jos, pas cu pas, la ce să fiți atenți!
Fiți atenți la ștampila cărnii
Un important criteriu atunci când cumpărați carne este acela al autenticității. Ștampila Autorității Naționale Sanitar Veterinare garantează faptul că ceea ce achiziționați provine de la un animal sănătos.
Drept urmare, carnea trebuie să fie marcată cu o ștampilă rotundă, cu tuș alimentar persistent. De asemenea, producătorii particulari au obligația ca ștampilele aplicate pe carne să fie însoțite de certificatul sanitar-veterinar cu mențiunea ‘bun de consum’.
Dacă alegeți caserole cu carne de miel din magazine, aveți grijă ca acestea să fie intacte, să nu fie sparte sau desfăcute.
Citește și: Cât va costa carnea de miel de Paşte, în 2023
Citește și: Cum se depozitează corect carnea crudă în frigider
Greutatea cărnii de miel
Atunci când cumpărați carne de miel sau chiar un miel întreg, trebuie să fiți atenți ca greutatea acestuia după sacrificare să nu fie mai mică de 12-14 kilograme. Astfel, dacă mielul e mai mic, carnea conține o cantitate mare de colagen, ceea ce o face greu de digerat, și implicit, greu de gătit. Dacă este mai mare, gen de 20 de kilograme, carnea de miel prinde un miros puternic.
Atenție mare și la aspectul pe care îl are carnea de miel
Cumpărați carne de calitate excepțională. De cele mai multe ori, există temerea de a nu se confunda carnea de miel cu cea a altor animale. Cel mai sigur este ca atuni când cumpărați un miel, animalul să aibă capul atașat de carcasă, la fel și porțiunea terminală a unui membru. Un lucru bun de știut este faptul că ovinele nu au incisivi pe maxilarul superior, ci doar pe cel inferior.
Totodată, carnea trebuie să aibă o textură elastică, adică dacă o apăsați cu degetul să revină la forma inițială imediat. În plus, carnea de miel trebuie să fie rece la atingere.
Când vine vorba de bucățile de miel, specialiștii în alimentație recomandă să cumpărați cotletele și pulpele din față. Pulpele din spate sunt mai tari și adună și mai mult sânge plin de toxine.
Mirosul cărnii este înţepător, specific de oaie. Nu cumpărați carne care nu are niciun fel de miros. După ce ați cumpărat carnea de miel, este bine ca aceasta să fie păstrată în frigider pe raftul cel mai aproape de zona de ventilație, chiar să se zvânte, să fie grăsimea un pic uscată. Dacă veți urma sfaturile de mai sus, vă veți putea bucura la masa de Paște de o friptură de miel aromată și fragedă!
Citește și: Alimentele pe care le mănâncă cei mai fericiți oameni de pe Pământ. Ce se consumă des în Finlanda