Cum alege Ikea numele produselor din magazine. Secretul lor s-a aflat

de: Sabina Anastasia
03 03. 2023

Așa-i că ți s-a întâmplat și ție să faci cumpărături la Ikea și să rămâi contrariat de denumirile articolelor expuse pe rafturi? Există un motiv pentru care nu este ușor să le pronunți. S-a aflat cum alege Ikea numele produselor din magazine. Iată ce detalii trebuie să știi despre marfa lanțului scandinav de unități comerciale!

Secretele produselor vândute în magazinele Ikea

Probabil cel mai dificil lucru pe care trebuie să-l faci când intri într-un magazin Ikea este să deslușești denumirile produselor expuse la vânzare. Lanțul scandinav de magazine s-a făcut remarcat în industrie prin numele pe care le-a acordat articolelor comercializate. Nu e întâmplător – conducerea societății a vrut să se diferențieze din acest punct de vedere.

Recent, au fost făcute publice câteva detalii importante despre denumirile produselor Ikea și logica în baza căreia au fost alese. S-a întâmplat după ce un inginer software suedez, Lars Petrus, a dezvoltat un site web cu un „dicționar” ce prezintă informații despre articolele din magazinele lanțului scandinav, printre care și originile denumirilor lor.

Dacă ți s-a părut dificil, până acum, să ții minte denumirile produselor de la Ikea, lucrurile s-ar putea schimba în viitorul apropiat. Poți folosi „secretele” Ikea chiar și în scop cultural. Vei avea posibilitatea să înveți multe lucruri noi.

Majoritatea denumirilor produselor din Ikea provin din limba suedeză, astfel încât nu sunt foarte ușor de pronunțat. Conducerea Ikea a dat în sarcina câtorva echipe formate din reprezentanți ai societății modificarea denumirilor produselor în așa fel încât să fie cât mai facil pentru clienți să le identifice.

Cum alege Ikea numele produselor din magazine

Există câteva secrete pe care ar trebui să le știi în legătură cu denumirile date produselor de la Ikea. S-ar putea să rămâi chiar surprins de asocierile făcute de către reprezentanții lanțului scandinav. Dacă ții cont de aceste aspecte, ar putea să îți fie ușor să îți amintești denumirile, data viitoare când faci cumpărături.

În general, piesele de mobilier exterior poartă denumiri de insule scandinave. Covoarele poartă denumiri specifice satelor. Accesoriile pentru pat și baie prezintă nume de plante sau de flori. Produsele pentru copii sunt caracterizate de denumiri care fac referire la animale sau chiar la locuri de muncă.

Nomenclatura secțiunii cu articole de iluminat de la Ikea se bazează pe denumiri de anotimpuri, luni ale anului și unități de măsură. Lămpile și becurile fac referire la termeni nautici. Suporturile pentru lumânări și vazele sunt asociate cu denumiri de orașe suedeze mici.

La fel se întâmplă și în cazul vaselor de bucătărie și chiar a mirodeniilor: poartă tot nume de orașe suedeze mici. Un detaliu oarecum comic a fost identificat în cazul ustensilelor de bucătărie. Acestea sunt asociate cu nume de pești și/sau ciuperci.