Cum ai voie să sacrifici porcul de Crăciun. Detaliul care îţi poate aduce o amendă de 40.000 de lei

de: Ana Chivu
08 12. 2022

Românii adoră tradițiile din sezonul rece. Cei mai mulți se pregătesc deja pentru sărbătorile de iarnă și pentru obiceiurile deja cunoscute de Crăciun. Cu toate astea, până și tăierea porcului de anul acesta trebuie să aibă loc într-un anumit fel. În ce condiții este permisă și care sunt regulile de care trebuie să țină cont gospodarii din toată țara. Un detaliu îți poate aduce o amendă de 40.000 de lei.

În ce condiții este permisă tăierea porcului: poți să primești o amendă de 40.000 de lei

Majoritatea românilor se pregătesc intens pentru obiceiurile de Crăciun. Cei mai mulți gospodari abia așteaptă să sacrifice animalele de care au avut grijă pe tot parcursul anului. Sărbătorile de iarnă aduc pe masă fel și fel de preparate care au la bază carne de porc, iar gospodinele știu foarte bine că le așteaptă mult de muncă.

Tăierea porcului mai este cunoscută și ca Ignatul porcilor în popor, moment în care încep oficial sărbătorile de iarnă. Obiceiul este deja de foarte mult timp prezent în vizorul poporului nostru și continuă să se păstreze și în 2022. Cu toate astea, oamenii trebuie să știe că există câteva condiții.

Mai exact, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a subliniat că persoanele care vor să sacrifice porcul trebuie să o facă respectând aceleași condiții de salubritate ca în anii trecuți. Concret, porcul se taie în gospodărie de către un medic veterinar.

Cum trebuie să procedezi?

De asemenea, înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, contuzie, suferință sau rănire, arată normele sanitare. Mai mult decât atât, picioarele animalului nu trebuie legate și este total interzisă suspendarea sa înainte de sacrificare.

Metodele legale sunt:

  • Pistolul cu glonte captiv
  • Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței
  • Lovitura se realizează cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuţiei, fără penetrarea craniului. Persoana în cauză trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziţia corespunzătoare, conform instrucţiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.
  • Electronarcoza
  • Expunerea la dioxid de carbon

Deținătorii porcului trebuie să ia o bucată de carne după tăierea sa și să o ducă la medicul veterinar pentru testul de Trichinella. Carnea nu trebuie consumată până când specialistul nu oferă rezultatul negativ la examinare.

Românii pot tăia pentru test o bucată mică de carne din: limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului și să o ducă la medicul veterinar. În caz contrar, amenzile pentru nerespectarea acestor reguli pot ajunge la 40.000 de lei.