Elevii simt acum din plin sesiunea tezelor. Dacă pentru cei din clasele gimaziale este o nimica toată, pentr că noțiunile sunt abia predate, provocarea vine pentru lieenii care au uitat, cel mai probabil, lucrurile de bază și cele mai simple din cadrul disciplinei Limba și Literatura Română. Iată care metoda simplă prin care să afli măsura versurilor dintr-o poezie!
Se anunță o perioadă plină atât pentru elevii din ciclul gimnazial, dar mai ales pentru liceeni. Cei din ciclul liceal se apropie cu pași repezi de ultima perioadă de teze, în timp ce alții susțin deja simulările pentru examenul de Bacalaureat. Pentru cei din urmă noțiunile de bază din cadrul disciplinei Limba și Literatura Română au fost cu mult timp în urmă, așa că acum încearcă să-și aducă aminte cele mai simple lucruri care le dau bătăi de cap.
Lucrurile pe care le cred aceștia a fi floare la ureche ajung să le scadă mult notele finale, din cauza încrederii orbești, dar și a emoției care intervine. Totul este extrem de ușor! Pentru a afla măsura verurilor trebuie să numeri silabele din primul și al doilea vers. Măsura poate fi, de exemplu, de 7-8 silabe.
Versul este un rând dintr-o poezie, în care sunt respectate regulie care vizează ritmul rima și măsura. Strofa apare în versificarea modernă și numește o grupare de versuri care sunt delimitate grafic printr-un spațiu alb. Numărul versurilor dintr-o strofă diferă.
După numărul de versuri din care sunt alcătuite strofele, acestea pot fi: monovers (un vers), distih (soua versuri), tertet (trei versuri), catren (patru versuri), cvinarie (cinci versuri), sextina (sase versuri), septet (sapte versuri), octava (opt versuri), nona (noua versuri), decima (zece versuri). Măsura este numărul de silabe dintr-un vers, care poate fi de la patru silabe, până la 15-16 silabe sau chiar mai multe.