Cum afli dacă un om nu e atât de deștept pe cât se crede. Singurul cuvânt care îl dă de gol

de: Ana Chivu
14 09. 2020

Câteodată pare că nu te descurci atât de bine să citești oamenii pentru că tocmai unii au găsit modalitățile perfecte de a ascunde imperfecțiunile, când vine vorba despre conversații de suprafață și foarte scurte. Ei bine, inteligența lipsă nu poate fi fentată atât de ușor. Doar un singur cuvânt îi poate demasca pe cei ce vor să pară că dețin ceva ce nu au.

Testul inteligenței: Cuvântul îi dă de gol pe oamenii care nu sunt atât de deștepți

Oamenii au găsit modalități de a părea ceea ce nu sunt chiar și atunci când vine vorba despre inteligență. Desigur că dacă este vorba despre o persoană cu care te vei vedea frecvent vei avea timp să-ți dai seama lejer în ce categorie să o încadrezi și care îi sunt puterile. Însă, dacă vorbim despre un om cu care porți o singură conversație printr-o conjunctură neprevăzută, iar ulterior nu o mai vezi și vrei totuși să îi indici un nivel al potențialului său…o poți face doar fiind atent la un singur cuvânt.

Există totuși o explicație pentru oamenii care au tendința de a se crede mai deștepți sau mai capabili decât sunt – efectul Dunning-Kruger. Acesta a fost analizat chiar de psihologii care i-au dat numele. Plecând de la voba din popor care susține că oamenii inteligenți se îndoiesc de cele mai multe pentru că au și de ce, Russel spune același lucru, pus alttfel în teza proprie, despre persoanele care se înalță spre un nivel pe care nu doar că nu-l au, dar e cel mai posibil nici să nu-l dețină vreodată.

  • „Unul dintre lucrurile dureroase ale vremurilor noastre este că cei care simt certitudinile sunt proşti, iar cei cu imaginaţie şi capacitate de înţelgere sunt plini de îndoieli şi sunt indecişi”
    Bertrand Russel

Cum să-i demaști pe oamenii care se dau inteligenți?

Semnalele clare

Dunning, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan, susține că dacă ești incompetent nu îți poți da seama că ești incompetent…„abilitățile de care ai nevoie pentru a produce răspunsul corect sunt aceleași de care ai nevoie ca să recunoști acest răspuns.” Oamenii cu abilități ridicate tind să se subestimenze cel mai mult, iar indiferent de etapa în care au ajuns vor din ce în ce mai mult, astfel desconsiderându-se din cauza gândirii și perspectivelor lor fără margini. Majoritatea au în vedere perfecțiunea și cele mai înalte lucruri și tind să-și subevalueze competențele, presupunând astfel că sarcinile care le sunt lor ușor de făcut sunt și la îndemâna tuturor.

Acest comportament se poate vedea în poziția pe care o iau oamenii în fața anumitor situații, preclamând lucrurile pe care le cred ei drept adevăruri absolute, de necontestat și general valabile pentru toți și peste toate. De aici îți poți da seama că nu este o dovadă a intelienței, ci un semn clasic de D-K. Este important să reevaluezi realitatea în care te afli și să conștientizezi când să spui CRED în loc de ȘTIU. Înțelepciunea nu este în strânsă legătură cu certitudinile, ci cu conștiența lucrurilor pe care le știi, având în minte faptul că în lumea aceasta există infinit mai multe pe care nu le cunoști.