Cum afli dacă pisica sau câinele tău are depresie din cauza pandemiei de COVID-19

de: Emanuela Pană
18 02. 2022

Oamenii nu sunt singurii afectați de pandemia de COVID-19, animalele având și ele de tras de pe urma ei. Dintre animalele de companie, cele mai afectate și predispuse la a suferi de depresie sunt pisicile și câinii. Află în continuare care sunt semnalele care-ți indică faptul că prietenul tău blănos nu mai e vesel ca odinioară, ci suferă în diferite moduri.

Cum afli dacă animalul tău suferă de depresie

În caz că nu știai, patrupezii au capacitatea de a „absorbi“ de la oameni energiile netative și tensiunile. Pe cale de consecință, consecințele pe care le are asupra stădii de spirit a oamenilor pandemia pot afecta grav și animalul de companie. Acestor stări li se adaugă și neînțelegerile din sânul familiei, acolo unde acestea există, care îi afectează în mod direct pe prietenii noștri blănoși, chiar dacă noi nu ne dăm seama.

De ceea, este foarte important să fim atenți la comportamentul patrupezilor, întrucât acestea își manifestă în diferite moduri suferința. De când a început pandemia, medicii veterinari susțin că se confruntă tot mai des cu astfel de cazuri.

Când suferă de depresie, câinii și pisicile se comportă diferit. Întrucât sunt animale teritoriale, pisicile devin mai iritabile. Iar dacă înainte de pandemie obșinuiau să petreacă destul de mult timp singure, acum, dat fiind că multe persoane au trecut la munca de acasă, felinele simt să le este invadat teritoriul.

Citește și: Așa afli dacă pisica ta e supărată pe tine sau nu. Semnele care te avertizează

Pisicile și câinii sunt cei mai afectați de COVID

Pe fond de stres, multe pisici încep să prezinte patologii precum urinarea nepotrivită, cistita, supraîngrijirea blăniței, dar și apariția rănilor din cauza linsului compulsiv. Mai rar, poate să apară și refuzul de a mânca.

În cazul câinilor, animale de companie mai atașate de stăpâni, poate apărea sentimentul de abandon și stresul în momentul în care „omul lui“ își reia rutina zilnică și se întoarce la muncă. La teama de abandon se poate adăuga și anxietatea de separare, precum și unele dezechilibre comportamentale.

La astfel de temeri, câinii reacțioanează prin atacuri de panică, lătrat excesiv, distrugerea anumitor obiecte din casă, precum și urinarea în interiorul acesteia. Acestor reacții li se pot adăuga gastroenterita, dermatite, erupții cutanate și probleme renale.