Cum afli ce vechime ai în muncă și dacă ți s-au plătit contribuțiile pentru pensie
Cum poți să afli ce vechime ai în muncă sau dacă ți s-au plătit contribuțiile pentru pensie? Majoritatea românilor sunt interesați de aceste detalii. Casa Națională de Pensii Publice și-a perfecționat serviciile electronice. Multe din informații pot fi obținute fără să mai fie nevoie să te deplasezi la sediul din localitatea de domiciliu. Cum poți obține informațiile de care ai nevoie?
Detalii pentru pensie: cum afli ce vechime ai?
Casa Națională de Pensii Publice și-a perfecționat serviciile electronice. Românii sunt foarte bucuroși pentru acest lucru pentru că le ușurează astfel munca și nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la sediile din localitate. Contribuabilii activi pot obține pe site-ul oficial informații despre:
- privind datele din carnetele de muncă
- stagiile anuale şi lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001 informaţii din declaraţiile D112 depuse de angajatori
- informaţii referitoare la viramentele la PILON II de pensii private informaţii referitoare la pensia comunitară
- informaţii referitoare la debitele din executare silită informaţii referitoare la fişa financiară
Pas cu pas
Informațiile în privința stagiilor de cotizare sunt foarte importante, mai cu seamă că de pe data de 1 septembrie 2021 cuantumul pensiei pe care o vor primi pensionarii va ține cont de contribuitate. Mai exact, se va ține cont doar de plățile efective către casele de pensii.
Orice salariat își poate face un cont de utilizator pe site-ul Casa Națională de Pensii Publice pentru a afla vechimea în muncă acumulată pentru pensia de la stat. După ce intri în contul tău, poți afla situația lunară sau anuală.
Trebuie ca mai întâi să completezi un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat alături de actul de identitate (original și copie) la orice casă locală de pensii. Pasul următor este să primești un e-mail prin care vei putea seta o parolă a contului, ulterior vei putea accesa efectiv contul tău din site.
Ultimul pas este să soliciți generarea unui raport actualizat și să aștepți câteva minute până se generează în sistem și devine disponibil. Te duci în pagina în care ai cerut acest lucru și găsești acolo fișierul pe care îl poți descărca.
Nou anunț despre pensii
Duminică, 30 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Executivului a explicat că Guvernul României nu va putea renegocia Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) până în 2023.
„Guvernul României va respecta toate angajamentele privind reformele şi investiţiile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Este exclus să demarăm orice demers de renegociere, până în 2023, când va fi prima oportunitate în acest sens.
Trebuie să ne concentrăm pe atingerea ţintelor şi jaloanelor, pentru ca românii să poată beneficia de miliardele de euro de care avem nevoie pentru susţinerea economiei şi ridicarea nivelului de trai”, a spus Dan Cărbunaru.