Epidemiologul-şef al României a venit cu mai multe detalii despre cum afectează Omicron copiii. Ce se întâmplă atunci când un micuț se infectează cu noua tulpină a COVID-19? Specialistul susține că aceștia fac forme ușoare.
Epidemiologul-șef al României a reacționat după ce câțiva medici au afirmat că varianta Omicron face ravagii în rândul copiilor. Specialistul a explicat tuturor că boala trebuie luată în serios, dar afirmațiile care i-au panicat pe părinți nu au susținere.
Noua tulpină a coronavirusului a adus în toată lumea un nou record de infectări, iar odată cu trendul ascendent a crescut și numărul spitalizărilor la adulți și la copii. Din păcate, tot mai mulți copii au ajuns la spital, lucru remarcat și de epidemiologul-șef al României. Doina Azoicăi a subliniat că deși sunt multe spitalizări, nu este vorba despre cazuri grave.
„În ultimele 7 zile, în România, faţă de 7 zile anterioare, rata de spitalizare la adulţi a crescut de şase ori, iar la copii de două ori. Infecţia la copil este mai frecventă decât la adult faţă de situaţia celorlalte valuri epidemice în care au circulat celelalte tulpini.
Incidenţa nu este atât de mare la copii nici cu Omicron. Dar se constată că faţă de variantele Alpha sau Beta, care au circulat în valurile anterioare, infecţia este mai mare la copii pentru că ei nu au niciun fel de protecţie”, a spus Azoicăi, pentru Ziare.com.
Amintim că mâine, 26 ianuarie, începe în România campania de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Au apărut unele voci care au vehiculat variante teribile în acest scenariu, afirmând că boala reprezintă un dezastru în cazul copiilor.
Reputatul epidemiolog a ținut să lămurească lucrurile și a explicat că în majoritatea cazurilor copiii fac forme ușoare: „Copiii fac forme uşoare de boală. Rata de spitalizare nu este foarte crescută la ei”, a spus Doina Azoicăi.
Același lucru îl afirma și Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, în urmă cu câteva zile. Mai mult decât atât, cel din urmă spunea și că sfârșitul pandemiei se apropie cu pași repezi. Cu toate astea, urmează o perioadă de câteva săptămâni mai delicate, cu foarte multe cazuri.
„Omicron e o variantă foarte infecţioasă şi nu e o surpriză că sunt mai multe infectări decât în valurile anterioare. Însă Omicron dă forme mai uşoare ale bolii, chiar în cazul spitalizărilor.
Am văzut ştiri în care se spune cât de multe infectări sunt şi că ar fi o catastrofă pentru copii. Astfel de afirmaţii nu au nicio acoperire în realitate şi nu au nicio legătură cu partea ştiinţifică”, a punctat medicul infecţionist.