Cum afectează criza sanitară sistemul politic românesc. Ce se va întâmpla când vom ieși din pandemie
Lumea în care vom trăi, post-criză, nu va mai fi niciodată la fel! Din cauza efectelor distrugătoare ale pandemiei de coronavirus asupra economiei, asupra vieții sociale, dar și asupra psihicului fiecăruia dintre noi, lucrurile nu vor mai putea fi la fel și va trebui să ne adaptăm, este de părere politologul Cristian Pîrvulescu.
Cum afectează criza medicală sistemul politic
Pentru a suplini momentele în care viața noastră socială a „dispărut“, precum și efectele negative ale pandemiei de COVID-19 din punct de vedere financiar, cererile noastre, ale tuturor, de la politicieni și autorități vor fi mult mai exigente, așteptând servicii de calitate superioară.
„Alte pandemii în istorie s-au remarcat prin evenimente fenomenale, spre exemplu Imperiul atenian, democrația ateniană, s-a prăbușit în urma unei pandemii în 430 î.H. În egală măsură, Imperiul roman s-a prăbușit în urma unor epidemii care au apărut pe fondul unei încălziri climaterice. Nu-i așa că seamănă puțin situația?
Pe de altă parte, acum 100 de ani, gripa spaniolă, care a venit odată cu sfârșitul Primului Război Mondial, a schimbat și ea istoria. Deci, putem să ne așteptăm la schimbări, dar sunt convins că avem mai multe posibilități să rezistăm“, a declarat profesorul Cristian Pîrvulescu pentru televiziuni.
Specialistul atrage atenția asupra faptului că este de o importanță covârșitoare rapiditatea cu care se va mișca știința. Astfel că, pe măsură ce vor exista soluții științifice, efecatele pandemiei de SARS-CoV-2 vor putea fi depășite mai repede, iar cu cât criza va lua sfârșit mai grabnic, cu atât situația de la noi din țară se va putea stabiliza.
În ceea ce privește sistemul politic din România, expertul susține că: „astăzi plătim corupția și birocrația care au dus la blocarea sistemului sanitar din România. Noi redescoperim acum cu groază situația din spitale, dar ea este consecința unor politici greșite care s-au făcut vreme de zeci de ani, situația este gravă încă dinainte de căderea comunismului“.
Ce se va întâmpla când vom trece de pandemie
Cristian Pîrvulescu atenționează că, până când vom ajunge la imunizarea a 50-60% din populație, va trebui să trăim cu COVID-19 și să învățăm să îl stăpânim.
„Dar pe de altă parte, nu vom fi nici în altă lume. Va trebui, deci, să ne obișnuim să trăim cu pericole de genul acesta și să ne adaptăm. Eu cred că tragedia pe care o trăim, miile de morți de care aflăm zilnic ar trebui să ne ajute să ne adaptăm și să înțelegem că din orice situație de genul acesta putem învăța. Și cred că am învățat deja destul de multe. (…) Și probabil foarte multe schimbări de genul acesta vor apărea”, a comentat politologul.