Cum a reușit o angajată din domeniul curățeniei să câștige procesul împotriva firmei care a concediat-o. Ce spun judecătorii în sentința dată

de: Rosu Ioana
21 07. 2022

O femeie din Covasna, care lucra în domeniul curățeniei, a fost concediată de la locul de muncă după ce a lipsit câteva zile de la muncă, din cauza unor probleme de familie care au apărut. Simțindu-se neîndreptățită de patronul firmei la care era angajată, aceasta a vrut să-și facă dreptate legal, dând în judecată societatea. Află cum a reușit o femeie „nealfabetizată” să aibă câștig de cauză în fața unei firme cu potențial. Dovada că lucrurile în această țară pot să aibă și o direcție corectă.

Cum a fost tratată femeia când a cerut să i se ofere mai multe informații

Din păcate, munca la negru, precum și alte nereguli și nedreptăți care li se aplică angajaților există încă într-un procent îngrijorător.

Mai trist este faptul că oamenii, din lipsă de alte variante sau studii, sunt obligați să accepte condițiile impuse de angajator, ceea ce înseamnă că, în situații în care sunt abuzați în orice fel, ei nu sunt acoperiți legal pentru a se putea apăra.

Un caz surprinzător este cel al unei angajate în domeniul curățeniei, care a lipsit de locul de muncă câteva zile după decesul bunicii sale. Aceasta a dat în judecată firma, pe motiv că angajatorul a concediat-o abuziv. Deși aceasta solicitase câteva zile libere, managerul a amenințat-o că dacă nu se prezintă la muncă, va fi dată afară.

Angajata a încercat „să solicite vreun document scris privind concedierea sa a fost izgonită şi refuzată de fiecare dată”, se arată în dovezile oferite judecătorilor.

Pe de altă parte, femeia a vrut să dovedească în proces că face parte dintr-o categorie defavorizată, aceasta cunoscând puțin limba română, în timp ce scrisul și cititul îi erau străine.

Ce spune avocatul femeii

Avocatul apărării a expus situația femeii abuzată de angajator, fiind concediată fără nicio explicație. Aceasta a fost anunțată exclusiv verbal că a fost dată afară, fiind mai mult decât clar că femeia a avut parte de intimidare și o concediere ilegală, așa cum probabil li se întâmplă multor angajați din România.

„Nu i s-a comunicat niciun fel de justificare şi nu s-a demarat niciun fel de procedură disciplinară, pur şi simplu i s-a comunicat verbal că nu mai este angajată. De asemenea, nu i-a fost înmânat niciun fel de act sau decizie şi nu a beneficiat nici de dreptul de preaviz.

În speţa de faţă, este mai mult decât evident că este incidentă o concediere nelegală, concediere care în aparenţă se bazează pe motive care ţin de persoana salariatului. Deşi a încercat să primească o dovadă raportat la actul prin care contractul de muncă i-a fost desfăcut, nu a putut obţine un astfel de document.

Nu cunoaşte în ce temei i-a fost desfăcut contractul de muncă, nu ştie dacă acest contract mai este în fiinţă”, a arătat avocatul femeii în instanţă.

Cum se apără firma

La rândul său, firma acuzată s-a apărat făcând referire la problemele de comunicare pe care le avea angajata și a absenței prelungite motivate sub forma unui concediu medical prelungit.

„În data de 02.02.2022, când a solicitat coordonatorului local concediu pentru decesul bunicii, i s-a transmis faptul ca are dreptul la o zi de concediu, zi pe care oricum o luase, întrucât nu s-a prezentat în ziua respectivă la lucru.

Această zi liberă i-a fost acordată cu condiţia să prezinte angajatorului un document doveditor pentru a putea justifica lipsa de la lucru. Reclamanta nu s-a prezentat în ziua care a urmat, şi nici zilele următoare, totodată, nu a justificat lipsa neprezentând un certificat de deces, astfel cum i s-a solicitat. În tot acest timp angajatorul a căutat soluţii pentru asigurarea continuităţii serviciilor prestate de reclamantă”, s-a apărat firma.

Motivul pentru care femeia nu a semnat contractul de muncă

În plus, firma acuzată dă vina pe angajată pentru faptul că aceasta nu a semnat niciun contract de muncă. Potrivit angajatorului, femeii i s-a prelungit contractul de muncă, însă pentru că nu știe să scrie, nu a putut semna. Din cauza neînțelegerilor avute cu managerul, femeia și-a dat demisia, care a fost redactată de coordonatorul firmei, după dictare.

„Având în vedere că nu este alfabetizată, la cererea acesteia, coordonatorul nostru a scris cele declarate de ea pe hârtie sub forma unei cereri de demisie. Neavând contract de muncă cu ea, nu avem de ce să ne folosim de hârtia de mână întocmită în mod evident de altcineva, fiindcă nu am avut raport de muncă contractual cu ea.

Noi am încercat, avem contractul pe care i l-am pus în faţă, dar ea nu l-a semnat pe motiv că nu ştie să scrie şi să citească, deşi contractul pe perioadă determinată îl semnase. În faţa unei asemenea rele voinţe, să vii ulterior şi să reclami concediere nelegală când ai refuzat să semnezi contractul de muncă ni se pare strigător la cer”, s-au mai apărat reprezentanţii firmei în proces.

Reacția Tribunalului Covasna după dovezile prezentate de angajator

Chiar dacă au existat dovezi privind lipsa unor documente oficiale din cauza nealfabetizării femeii, Tribunalul Covasna i-a dat câștig de cauză femeii, obligând firma angajatoare să-i plătească acesteia salariul pentru lunile în care aceasta nu a mai fost primită la locul de muncă.

Judecătorii au subliniat că există dovezi oficiale care atestă raporturile de muncă între cele două părți, chhiar și după perioada dterminată. Din păcate, sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

„Este lesne de observat faptul că între cele două părţi au existat raporturi de muncă şi după încetarea contractului de muncă pe perioadă determinată, atât din extrasul REVISAL, cât şi din declaraţia martorei….care arată cu certitudine faptul că reclamanta a lucrat la societatea pârâtă până în lunile februarie sau martie 2022.

Martorul ….. susţine de asemenea că a intermediat telefonic în două rânduri (mai precis când reclamanta trebuia să se prezinte la doctor şi când a decedat bunica acesteia) discuţii între reclamantă şi reprezentantul pârâtei, care i-a spus să-i comunice reclamantei să nu se mai prezinte la muncă pentru că nu mai are nevoie de ea.

Potrivit art. 57 alin. (5) din Codul muncii, persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu”, se arată în sentinţa Tribunalului Covasna, potrivit adevarul.ro.