Cum a rămas România cu doar 40 de tone de aur după deciziile lui Nicolae Ceaușescu. Ce a vrut să facă dictatorul
România a rămas doar cu 40 de tone de aur în urma deciziilor lui Nicolae Ceaușescu. Care a fost planul dictatorului comunist pentru țară și cum s-au „pierdut” restul de kilograme din acesta?
România a „pierdut” mult aur în perioada comunistă. Cum am rămas doar cu 40 de tone după deciziile lui Ceaușescu?
Epoca de aur a avut un impact colosal asupra României și a cetățenilor săi. Unii dintre ei o regretă și acum, alții nu. Multe decizii luate în acea vreme au rămas în extremă în ceea ce privește modul de gândire al românilor și felul în care se raportează la bine și rău.
Printre multe hotărâri ale dictatorului comunist și-a făcut loc și cea din cauza căreia țara a rămas doar cu 40 de tone de aur. Șeful statului a avut două instrumente pentru a plăti extrem de rapid datoriile României – înfometarea populației prin exporturile forțate și rezerva de aur deținută de stat.
De foametea dusă își amintesc cu toții, dar puțini știu ce s-a întâmplat cu rezerva de aur. Iată că atunci au fost înstrăinate zeci de tone de aur fin și prin contrângerea la care era supusă RSR de către FMI, nu doar în contextul crizei globare. Criza economică din perioada cuprinsă într 1979 – 1982 care a fost generată de prețul real al țițeiului și-a pus amprenta foarte mult asupra țării noastre.
Toți factorii de atunci au determinat în cele din urmă regimul comunist să ia o serie de măsuri care au dus la impunerea economiei centralizate și la restricții severe în privința deținerii aurului de către populației, arată analiștii din cadrul Băncii Naționale a României în cadrul uni studiu amplu privind „Evoluţia stocului de aur al Băncii Naţionale a României în perioada comunistă (1946-1989)”.
Studiul nu se bazează pe „ficţiunea statisticilor întocmite de autorităţile comuniste”, ci pe date din Arhiva BNR, în comparație cu cele deținute de CC al PCR.
Cum s-a întâmplat totul?
Concret, în lunile septembrie-octombrie 1980 au fost trimise în Elveția două transporturi de aur care au totalizat 19.982,6 kg de aur fin. În luna iunie a anului următor au mai fost trimise în Elveția încă 9.996,2 kg de aur fin, iar la Banca Angliei alte 9.990,1 kg de aur fin.
Guvernul Român a autorizat Banca Națională să vândă din depozitul de BRI 3.7 tone de aur, timp în care Banca Română de Comerţ Exterior (BRCE) a fost împuternicită să vândă 4,24 tone de aur din depozitul de la Banca Angliei, urmând ca anul următor să fie vândute alte aproape 5.2 tone de aur, iar în februarie 1983 încă o tonă de aur fin.
„Potrivit materialului informativ întocmit în ianuarie 1985 de Banca Naţională a RSR, din aceste tranzacţii a fost încasată suma de 209,15 milioane de dolari SUA”, precizează BNR în studiu.