Cum a inventat Ceaușescu CNP-ul, de fapt, și ce înseamnă ultima cifră din el. Românii au uitat acest detaliu important

de: Dumitrache Diana
10 10. 2020

Pe cartea de identitate a oricărui cetăţean român apare scris un cod numeric personal. Deşi multe persoane nu dau importanţă, fiecare dintre cele 13 cifre are o semnificaţie. Iată cum a fost inventat CNP-ul pe vremea lui Nicolae Ceauşescu!

Cum a fost inventat CNP-ul pe vremea lui Ceauşescu

CNP-ul sau codul numeric personal a fost, la vremea aplicării, un sistem modern de recunoaştere a fiecărui cetăţean român, însă mulţi l-au considerat total inutil. Mai exact, pe 2 martie 1979, Nicolae Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste România, semna decretul nr. 59 al Consiliului de Stat. Acesta este un act normativ conform căruia pe cartea de identitate trebuie să apară 13 cifre, fiecare având câte o însemnătate .

Iată ce înseamnă, de fapt, fiecare din literele SAALLZZJJNNNC:

S = înseamnă sexul posesorului şi secolulul în care s-a născut. De exemplu, cei născuţi între 1 ianuarie 1900 și 31 decembrie 1999 au 1 / 2, în timp ce cifrele 5 / 6 sunt pentru cei născuți după 1 ianuarie 2000. În ceea ce priveşte persoanele rezidente, acestea primesc 7 / 8.

AA = reprezintă ultimele două cifre al anului naşterii (1989 = 89).

LL = două cifre din luna în care ești născut ( ianuarie = 01, octombrie = 10).

ZZ = cele două cifre din ziua în care te-ai născut. Pentru zilele de naștere cuprinse între 1 și 9 se adaugă 0 înaintea datei, scrie Impact.ro.

JJ = înseamnă codul judeţului sau sectorului în care te-ai născut.

NNN = reprezintă numărul de ordine și este format din trei cifre. Biroul de Evidență al Populației sunt cei care au grijă ca acest număr să fie alocat unei singure persoane într-o anumită zi.

C = ultima cifră din CNP este cea de control şi se primeşte în baza unui anumit algortim de calcul. Mai exact, acesta înmulţeşte fiecare cifră din codul numeric personal cu cifra de pe aceeaşi poziţie din numărul 279146358279. Rezultatul final este împărțit cu rest la 11. De exemplu, dacă restul este 10, atunci cifra de control este 1, altfel cifra de control este egală cu restul. Interesant, nu-i aşa?

Cum a inventat Ceaușescu CNP-ul, de fapt, și ce înseamnă ultima cifră din el. Românii au uitat acest detaliu important

Ţi se poate atribui un nou CNP?!

În mod normal, acest lucru nu este posibil, însă pot exista situaţii excepţionale în care este necesar să schimbi codul numeric personal. Iată care sunt acestea:

  • actul de naștere a fost rectificat, fiind modificate datele care intră în structura C.N.P.
  • rubrica din certificatul de naștere în care se înscrie C.N.P. a fost completată eronat.
  • C.N.P. a fost atribuit greșit.
  • solicitantul și-a schimbat sexul.
  • există neconcordanțe privind C.N.P.
  • schimbarea cetățeniei (de exemplu cetățeanul român renunță la cetățenia română, primește altă cetățenie și domiciliază în România ca străin). În acest caz va primi un CNP începând cu 7 sau 8.