Cum a fost salvată Statuia Libertății cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Certificarea proprietăților nebănuite ale substanței
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient pe care îl folosim la prepararea diferitelor tipuri de mâncăruri, dar proprietățile sale miraculoase l-au făcut să devină utilizat în tot mai multe treburi gospodărești, mai ales la curățenie. Nu este doar un mit faptul că acest ingredient curăță petele și elimină mirosurile neplăcute. Cu ajutorul lui a fost salvată Statuia Libertății, în 1986.
Statuia Libertății a fost curățată cu bicarbonat de sodiu
Statuia Libertății a fost construită în anul 1886, în portul Liberty Island din orașul New York, Statele Unite ale Americii. Scopul ei a fost acela de a transmite un salut de bun venit celor care pășesc pe pământ american. A fost un cadou făcut americanilor de către francezi cu ocazia aniversării a 110 de ani de la câștigarea independenței SUA. A fost inaugurată de președintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886.
Învelișul statuii este din cupru, care în timp oxidează și din maro-castaniu capătă o culoare verde-albastră. După 100 de ani de la inaugurare, americanii au decis să restaureze Statuia Libertății, dar au înâmpinat o problemă: trebuiau să găsească cea mai eficientă metodă să curețe cele 300 de foi de aramă ciocănită prin cea mai eficientă metodă, fără să deterioreze materialele.
Inginerii au făcut o serie de teste cu tot felul de substanțe abrazive, dar niciuna nu s-a dovedit eficientă. În cele din urmă s-au gândit să folosească bicarbonat de sodiu și au descoperit cu uimire că dă cele mai bune rezultate. Cocleala se îndepărta ca prin minune, iar pereții statuii nu erau deloc afectați. Imediat a fost contactată o companie care producea ingredientul și restauratorii s-au pus pe treabă.
Nu a fost însă o treabă ușoară, dar efortul a meritat. Pentru a salva Statuia Libertății s-au folosit 100 de tone de bicarbonat de sodiu, iar de atunci ingredientul a devenit tot mai popular. Este folosit pentru îndepărtarea petelor, curățarea geamurilor și a oglinzilor, a parchetului, chiuvetelor și căzilor. Grădinarii au început să îl folosească pentru a alunga dăunătorii, dar oamenii îl folosesc și pentru a ameliora simptomele unor boli.