Cum a fost primit Ceaușescu la prima vizită în Ungaria. Momente inedite pentru dictatorul român

de: Ana Chivu
06 05. 2020

Momente inedite pentru Nicolae Ceaușescu! Cum a fost primit președintele României în prima sa vizită în Ungaria? Cum au descris ziua aceea jurnaliștii români?

Cum a fost primit Nicolae Ceaușescu în prima vizită în Ungaria?

Dat fiind subiectul controversat al momentului – autonomia Ținutului Secuiesc – pus în prim-plan de scandalul dintre președintele României și PSD, momente inedite sunt dezgropate. Printre vizitele sale în întreaga lume, Nicolae Ceaușescu a făcut o vizită oficială și în Ungaria – miercuri, 15 iunie 1977. Acesta a fost primit exemplar de maghiarii care l-au aplaudat îndelung, i-au scandat numele și abia au așteptat să-și întoarcă privirea către ei. Toți purtau haine de sărbătoare, aveau pancarte cu mesaje care mai de care mai speciale. Președintele României nici nu a pășit bine pe aeroport că a și primit buchete imense de flori din parte copiilor care au primit sarcina să-l întâmpine.

Nicolae Ceaușescu în prima sa vizită în Ungaria

„Miercuri, 15 iunie 1977, tovarălul Nicolae Ceușescu, secretar general al Partidului Comunist Român, președintele Republicii Socialiste România, a sosit la întâlnirea prietenească pe care o are cu prim-secretarul Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Socialist Ungar. Întregul oraș a îmbrăcat în această zi haine de sărbătoare. Pe pancarte a fost scris în limba română și maghiară urarea: <Bine ați venit în Patria Noastră, tovarășe Nicolae Ceaușescu>„, arătau atunci jurnaliștii români.

Ungaria și România, țări prietene

„Incluse în spațiul de dominație sovietic, Ungaria și România au devenit „țări prietene”, chiar „surori”, făcând parte din același bloc militar (Tratatul de la Varșovia, creat în 1955). În manualele școlare și cărțile de istorie din Ungaria continua să se critice dictatul de la Trianon, iar Transilvania să fie prezentată ca leagănul națiunii maghiare. Replica românilor era slabă, manifestându- se cu intermitențe; propaganda românească în străinătate era aproape inexistentă. Indiferent de concepțiile lor politice, ungurii au acționat solidar, promovând ideea Ungariei Mari sau a Ungariei Milenare, a Regatului lui Ștefan cel Sfânt”
(Sursa: historia.ro)