Cum a fost forțat Anghel Iordănescu să joace în finala de la Sevilla. După 34 de ani, Generalul dă cărțile pe față

Cum a fost forțat Anghel Iordănescu să joace în finala de la Sevilla. După 34 de ani, Generalul dă cărțile pe față
Cum a fost forțat Anghel Iordănescu să joace în finala de la Sevilla. După 34 de ani, Generalul dă cărțile pe față

Pe 7 mai 1986, Steaua București realiza cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc, prin cucerirea Cupei Campionilor Europeni. Finala de la Sevilla a reprezentat și ultimul meci pentru Anghel Iordănescu, fostul fotbalist dezvăluind după 34 de ani în ce condiții a trebuit să apară atunci pe teren.

Cum a fost forțat Anghel Iordănescu să joace în finala de la Sevilla

Anghel Iordănescu avea 36 de ani la momentul celebrei finale de la Sevilla, în urma căreia Steaua o învingea pe Barcelona la loviturile de departajare și câștiga prestigiosul trofeu continental. Era deja antrenor secund și deprindea tainele noii meserii de la maestrul Emeric Ienei. Nici prin gând nu-i trecea că va mai ajunge să intre pe teren, fiind deja retras de doi ani din activitate. A fost chiar vehement când s-a pus problema ca viitorul selecționer să intre pe teren. Cu o seară înainte era decis să nu mai joace, dar totul s-a schimbat în dimineața finalei, în urma unei întâlniri „la nivel înalt”.

„Renunțasem la cariera de sportiv de doi ani de zile. Nu mai eram jucător, eram doar antrenor secund. Nu mă așteptam, nici prin cap nu-mi trecea și nici nu mi-aș fi dorit acest lucru, de a intra pe teren. Cu o seară înainte de finală am fost extrem de categoric și i-am spus domnului Ienei că nu-mi doresc să joc și că nu mai pot juca după doi ani de întrerupere. Dar, în dimineața jocului a fost o discuție cu domnul Ienei și cu Valentin Ceaușescu și mi s-a spus că numai în cazul în care va fi nevoie, să intru pe teren și să ajut echipa. Să dau o mână de ajutor pentru a obține performanța pe care ne-am dorit-o noi, cu toții”, a rememorat Anghel Iordănescu, pentru Steaua TV.

„Noi ne așteptam ca poate pe parcursul jocului nea Puiu va intra în teren. Ținând cont de faptul că Tudorel (n.r. – Tudorel Stoica) era suspendat, eram ca să zic așa doar în 15 jucători, cu nea Puiu am fost 16”, a spus Marius Lăcătuș.

Propunerea lui Anghel Iordănescu pentru numele noului stadion Steaua

Anghel Iordănescu a împlinit pe 4 mai 2020 vârsta de 70 de ani. Generalul sau „tata Puiu” cum i se mai spune este legat sufletește de Steaua și de arena din Ghencea. Cel mai prolific marcator din istoria Stelei în prima ligă este încântat că stadionul pe care roș-albaștrii, dar și echipa națională au cunoscut marile succese internaționale, este refăcut din temelii.

La ceas aniversar, dar și în apropierea marcării a 34 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc, Anghel Iordănescu vine cu o propunere pentru numele pe care ar merita să-l poarte noua arenă din Ghencea.

„Pe acel stadion trebuie să ne bucurăm cu toții, indiferent că ținem cu o echipă sau cu altă echipă. Va evolua și echipa națională acolo. Poate că domnul Emeric Ienei ar trebui să dea numele stadionului, poate Gheorghe Constantin”, a spus Anghel Iordănescu, la Pro X.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI