Cum a arătat Iisus Hristos, de-a lungul timpului. Istoria i-a făurit chipuri diferite FOTO

de: Filon Stan
17 04. 2020

Omenirea se întreabă de mii de ani cum a arătat Iisus Hristos. Cu toții îl cunoaștem din picturile bisericești și din icoane, însă cercetătorii dau peste cap tot ce se știa până acum! Isus Hristos a fost brunet!

Cum a arătat Iisus Hristos, de-a lungul timpului

Se spune că singura dovadă a figurii lui Isus Hristos a fost păstrat pe cârpa cu care Maria Magdalena i-a șters fața plină de sânge în timp ce Isus se îndrepta cu crucea în spate pe Golgota, unde avea să fie răstignit. Și pe Giulgiul din Torino, în care se presupune că a fost înfășurat trupul fără viiață al lui Isus Hristos, se pare că au rămas câteva trăsătuuri ale sale.

Ei bine, cercetătorii vin cu noi descoperiri legate de cum arăta Isus Hristos. Potrivit celor mai recente cercetări medico-legale, Iisus ar fi arătat așa: un chip cu pielea închisă la culoare, aspră, și păr cârlionțat. Este așadar foarte departe de imaginea populară cu care ne-am obișnuit: acel chip cu pielea albă, ochi albaștri și păr blond, pe care îl întâlnim în icoane.

Cum a arătat Iisus Hristos

Isus, brunet și cârlionțat

Ultimele cercetări arheologice făcute pe populația Israelului din perioada respectivă oferă o imagine probabilă a lui Iisus Hristos. Această reconstrucție, creată pe baza scheletului unui bărbat evreu care a trăit în urmă cu 2000 de ani, dar și a informațiilor din documente antice, a fost făcută cu ajutorul unor softuri avansate și tehnice medico-legale. Ea ne arată un chip simplu, așa cum ar fi arătat un om trăind în condițiile aspre ale acelor vremuri.

 ”Mai mult ca sigur că Iisus a arătat mai degrabă astfel, și nu ca mine sau ca orice alt bărbat din Occident”, susține James Charlesworth, profesor universitar la Seminarul Teologic Princeton. „În ultimii 2000 de ani, noi în Occident am fost influențați de imaginea unui Iisus arian, care arată ca noi”.

O frescă din anul 235, dintr-o sinagogă din orașul sirian Dura Europos, este una dintre cele mai vechi reprezentări ale lui Iisus descoperite vreodată. Iisus apare fără barbă, cu păr cârlionțat și scurt, purtând o tunică și sandale.

Portretele unui Iisus cu păr lung și barbă apar începând cu secolul al IV-lea, inspirate probabil de imaginea zeilor grecești și romani, fiind varianta care a ajuns să fie cea mai răspândită din lume.

Începând cu secolul al V-lea apar și reprezentări ale lui Iisus pe cruce. Mulți creștini cred că Giulgiul din Torino nu arată o simplă reprezentare a lui Iisus, ci chiar chipul acestuia, așa cum ar fi rămas el imprimat pe pânza în care a fost înfășurat după crucificare. Însă o analiză a arătat că giulgiul a fost fabricat cândva în Evul Mediu, nefiind prin urmare autentic.