Cum a apărut Pepsi în România. Se îmbutelia la fabrica Munca în Ovidiu și la București și se dădea la schimb cu vin sau vodcă
Băutura carbogazoasă Pepsi a apărut pe piața din România în anul 1966. Produsul era disponibil spre vânzare în ambalaj de sticlă, de 0,25 litri. Se îmbutelia la fabrica Munca în Ovidiu și la București. La schimb, comercianții primeau de la români vin sau vodcă. Foto
Cum a atins compania Pepsi succesul
Când Cico și Brifcor făceau furori pe piața românească, a apărut și Pepsi. Compania a dat o mare lovitură în anul 1959, când a sponsorizat delegația SUA condusă de vicepreședintele Richard Nixon la Expoziția Culturală Americană de la Moscova, potrivit informațiilor oferite de Muzeul Publicității:
„Atunci, acolo, are loc celebra discuție dintre Richard Nixon și Nikita Sergheevici Hrușciov, în timpul căreia liderul sovietic este fotografiat ținând în mână un pahar de carton inscripționat Pepsi. Fotografia a făcut înconjurul lumii, căpătând un caracter simbolic”.
Te-ar putea interesa și: De ce Coca Cola, Fanta sau Pepsi au gust diferit în alte ţări. Secretul din sticlele de suc
Anul în care Pepsi s-a lansat în România
Așa a devenit Pepsi imaginea detensionării Războiului Rece. După ce Richard Nixon a cucerit Casa Albă, în 1969, a reușit să introducă băutura cabogazoasă și în blocul comunist. După finalizarea celui de-al Doilea Război Mondial, compania Pepsi a încercat să se extindă cât mai mult posibil.
Intrarea Pepsi în România a avut loc în anii 1960. Evenimentul vorbește foarte multe despre puterea simbolică a brandurilor în context politic global, despre forța lobby-urilor în deciziile celor mai puternici oameni ai planetei, despre importanța ședințelor din cancelarii, dar și în birourile de marketing.
Unde s-a vândut prima dată și cât costă
În primă fază, băutura carbogazoasă Pepsi era furnizată restaurantelor de pe litoral, în mod deosebit localurilor ce erau vizitate des de turiștii străini. Apoi a urmat o perioadă în care s-a vândut la liber, în magazine de desfacere cu amănuntul. Pepsi se găsea în ambalaj de sticlă de 0,25 litri și costa 2,5 lei.
Te-ar putea interesa și: De unde vine numele Pepsi, de fapt. Băutura a avut altă denumire inițial
„Românii spunea că Pepsi era trecutul”
„Eram considerați trecutul. Pentru o perioadă de timp am fost nevoiți să folosim ambalajele vechi, acele sticle hidoase, iar Coca-Cola începea de la zero – sticle noi, ambalaje noi, camioane mari, roșii, strălucitoare, unități de producție noi.
Românii spuneau: «Avem Coca-Cola ce reprezintă viitorul și Pepsi care este trecutul». Astfel că a trebuit să educăm consumatorul asupra imaginii noi a Pepsi, un brand la fel de apreciat în SUA și alte state din Europa de Vest. A fost o bătălie”, a explicat Donald M.Kendall, co-fondatorul PepsiCo., despre începuturile companiei în România.
Donald M.Kendall a încheiat cu autoritățile comuniste un acord inedit, valabil din 1967 până în 1989, prin care Pepsi furniza pieței românești concentrat de cola și primea, la schimb, vin sau vodcă. Băutura se îmbutelia la fabrica Munca în Ovidiu și la București.