Cu ce viteză zboară un avion de pasageri. Câți kilometri pe oră poate atinge, de fapt
În zilele noastre, avionul este considerat cel mai sigur și mai rapid mijloc de transport, în mare parte datorită vitezelor cu care acesta se deplasează. De aceea, mulți oameni sunt curioși să afle cu ce viteză zboară un avion de pasageri, așa că vă prezentăm toate informațiile necesare în materialul care urmează!
Ce viteză zboară un avion de pasageri, de fapt
Călătoriile cu avionul permit oamenilor să ajungă la destinațiile dorite într-un timp foarte scurt. Viteza cu care zboară un avion de pasageri este un factor destul de important. Dacă te-ai întrebat vreodată cu ce viteză zboară un avion de pasageri, trebuie să știi că viteza acestuia depinde de mai mulți factori, precum tipul de avion, condițiile meteorologice și greutatea sa. Așadar, viteza media a unui avion plin cu pasageri este de aproximativ 500-700 de kilometri pe oră.
Cu toate acestea, viteza maximă la care un avion de pasageri poate zbura depășește chiar și 1000 de kilometri pe oră. Această viteză este atinsă dacă sunt condiții meteorologice bune, iar aeronava are o greutate scăzută.
De exemplu, au fost cazuri când unele avioanele au zburat și cu 1.200-1.250 kilometri pe oră viteză la sol. Trebuie de reținut faptul că, cu cât avionul zboară mai sus, cu atât se poate deplasa mai repede.
Aeronava poate atinge și o viteză maximă de 1000 km/oră
La noi în țară, viteza medie a unui avion de pasageri este de 500-700 de kilometri pe oră, însă în condiții bune, poate atinge și 1000 de kilometri pe oră.
Citește și: De ce să te descalți în timpul unui zbor cu avionul. Ce spun stewardesele despre obiceiul călătorilor
În mod obișnuit, avioanele de pasageri zboară între Mach 0,75 și Mach 0,85. Mach înseamnă termenul folosit pentru a descrie viteza de zbor în raport cu viteza sunetului. Drept urmare, Mach 0,75 este de aproximativ 900 km pe oră, în timp ce Mach 0,85 este de aproximativ 1050 km pe oră.
În aer, avioanele sunt proiectate să zboare la o viteză constantă. Specialiștii consideră că în acest fel, zborul este mai confortabil pentru pasageri, datorită faptului că presiunea aerului din cabină nu variază prea mult. În plus, viteza de zbor a avionului poate fi modificată doar în anumite circumstanțe speciale, cum ar fi împiedicarea traficului aerian sau evitarea unei furtuni puternice.
De reținut, însă, că există două tipuri de viteză la avioane: viteza la sol și viteza în aer. Viteza cu care un avion comercial de pasageri zboară este între 460 și 580 de mile pe oră / 800-850 kilometri pe oră / Mach 0.75 – 0.85 atunci când zboară la 33.000-36.000 de picioare / 10.000 – 11.000 metri altitudine. Cu cât altitudinea este mai mare, cu atât și densitatea aerului este mai scăzută și, prin urmare, viteza de zbor poate fi mai mare.
Viteza la sol și viteza în aer
Atunci când vine vorba de viteza în aer, lucrurile stau diferit! De regulă, piloții se raportează la viteza cu care avionul zboară prin aer, nu la viteza la sol. De exemplu, dacă aeronava are o viteză de decolare de 140mph, dar are vânt din față de 20 mph, atunci el poate decola și la 120 mph.
De precizat este și faptul că avioanele decolează și aterizează cu vânt din față sau lateral, foarte rar cu vânt din spate. Vântul din spate poate fi extrem de periculos la decolare și aterizare, pentru că avionul nu ar mai putea fi controlat.
Citește și: Compania aeriană low-cost care intră în România. Cum vor fi prețurile biletelor