Cu ce stropeau bunicii grădina în fiecare primăvară. Așa țineau toți dăunătorii departe și aveau recolte bogate

de: Ioana Bucur
21 04. 2023

Îți dorești o grădină frumoasă, sănătoasă, dar cu o investiție cât mai mică? Poate pare greu de crezut, însă se poate, dacă apelezi la o metodă folosită de zeci de ani. Este vorba despre o soluție specială cu care stropeau grădina în fiecare primăvară. Reușeau astfel să țină dăunătorii la distanță și se bucurau de recolte bogate.

Soluția cu care stropeau bunicii grădina în fiecare primăvară

Nu este deloc ușor să ai o grădină îngrijită și sănătoasă. Este nevoie de timp, efort, ceva pricepere și, de cele mai multe ori, o investiție materială destul de mare.

Specialiștii susțin însă că ne putem bucura de rezultatele dorite cu efort minim și costuri foarte mici, dacă ținem cont de câteva sfaturi.

Un truc folosit și de bunicii noștri este la fel de eficient și în prezent, fiind asul din mâna grădinarilor. Este vorba de o soluție ce poate ține dăunătorii la distanță, asigurându-ne astfel o recoltă bogată și de calitate.

Secretul este zeama de bordeleză, o soluție care se prepară imediat și care este, de fapt, un pesticid cu acțiune fungicidă și algicidă. Este eficientă în protejarea unor pomi fructiferi, precum piersic, cais, prun sau măr, a viței de vie, a căpșunilor, dar și a anumitor legume, cum sunt cartofii și roșiile.

Produsul are în compoziție piatră vanață (sulfat de cupru), var stins (hidroxid de calciu) și apă. Poate fi cumpărat din fitofarmacii, sub formă de pudră micronizată de culoare albastră. Concentrațiile folosite cel mai des sunt cele de 0,75-1, cel mult 2%.

Te-ar putea interesa și: Când trebuie stropite roșiile cu bicarbonat de sodiu și cum trebuie să prepari soluția. Doar așa vei obține mereu o recoltă bogată

Cum se prepară

Pentru prepararea a o sută de litri de zeamă de bordeleză – o cantitate suficientă pentru stropirea unui hectar – vei avea nevoie de:

  • un kilogram de piatră vânătă
  • un kilogram de var stins
  • 100 de litri de apă

Se dizolvă piatră vânătă în 50 de litri de apă. Separat, se dizolvă varul stins în cantitatea de apă rămasă. Soluția de piatră vânătă se toarnă peste cea de var, într-un vas de lemn sau de plastic. Atenție, amestecul se face chiar în ziua în care va fi utilizat.

Dacă alegi să cumperi pulberea albastră ce se găsește în fitofarmacii, nu trebuie decât să o dizolvi în apă.

În general, se recomandă folosirea unei cantități nu mai mari de 2,5 kilograme de piatră vânătă pe an, din toate stropirile. Zeama de bordeleză poate ține la distanță diferite specii de ciuperci, precum și mana, rapănul, moniloza, alternarioza sau bacterioza.

Te-ar putea interesa și: Când nu trebuie să folosești boabe de cafea în grădina ta. Greșeala care strică plantele