Cu ce se unge puiul la cuptor ca să iasă auriu și gustos. Micul secret al bucătarilor din restaurantele de lux

de: Ionuț Vieru
11 10. 2023

Puiul la cuptor este o adevărată delicatesă și cu siguranță nu lipsește de pe masă atunci când se strânge toată familia. Aflați în rândurile următoare cu ce se unge puiul la cuptor și o rețetă pe care trebuie să o încercați.

Cu ce se unge puiul la cuptor pentru a ieși cu adevărat gustos

Carnea de pui este foarte gustoasă cu valori nutriționale foarte bune. Bogată în proteine, cea mai gustoasă iese atunci când este preparată la cuptor. Desigur, gusturile nu se discută, însă puteți încerca următoarea rețetă:

Ingrediente

  • 1 pui mare
  • 200 g unt
  • 300 ml smântână
  • măruntaie pui
  • 1 lingură pastă de usturoi
  • sare și piper
  • 3 legături de pătrunjel

Mod de preparare

Rețeta îi aparține regretatului gastronom Radu Anton Roman, iar modul de preparare începe prin a griji bine puiul, se toacă măruntaiele și pătrunjelul, se freacă 150 g unt și se adaugă sare și piper, după gust. Mai apoi, se freacă puiul cu zeama de la usturoi, piper și sare.

Burta puiului o vom umple cu tocătură cu unt, apoi îl vom coase. Luăm o tavă pe care o vom freca pe margini cu unt, iar pe fundul tăvii se pune un grătar din câteva bețigașe subțiri, în cruciș, astfel încât să nu atingă metalul.

Punem totul la cuptor la foc iute, iar după ce s-a îngălbenit, potrivim focul și lăsăm la cuptor timp de o oră și jumătate. Peste pui turnăm smântână, apoi se ia zeamă din tavă și se unge până când puiul s-a pătruns. Puiul îl puteți servi cu mujdei sau o salată de roșii.

Citește și: Cât se ține carnea de pui la marinat. Secretul ca să iasă fragedă și gustoasă

Rețetă jumătăți de pui la cuptor

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 pui întreg
  • 30-50 g unt

Pentru marinată:

  • 2 ardei kapia copți
  • 3 căței mari de usturoi
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță rasă oregano uscat
  • 1 linguriță rasă chimion măcinat sau 1/2 linguriță boia afumată
  • 1 linguriță rasă de boia dulce
  • 1 linguriță oțet de sherry sau oțet de orez
  • sare și piper

Mod de preparare

Începem prin a tăi puiul în bucăți în următorul mod: prima dată cu o foarfecă se taie de-a lungul șirei spinării, de ambele părți, apoi întoarcem puiul și tăiem tot cu foarfeca chiar pe mijlocul pieptului. Îndepărtați ghearele și gâtul dacă puiul este de casă.

Continuăm prin a usca bine puiul cu câteva șervețele, după care se introduc cubulețe de unt rece peste tot pe sub pielea de pe piept, apoi se presară puiul peste tot cu sare și piper, după gust.

Într-un blender se mixează ingredientele pentru marinată până aveți o pastă fină. Tot aici veți adăuga 2 linguri de suc de pe ardeii copți sau apă. Marinata se toarnă peste pui și se masează foarte bine peste tot. Se acoperă cu folie și se lasă la frigider circa 4 ore sau peste noapte.

Citește și: Rețeta de pui la cuptor a lui chef Cătălin Scărlătescu. Gestul secret pe care trebuie să-l faci când îl gătești

După tot acest timp, se scot bucățile de pui din marinată, se scurg și se așază într-o tavă termorezistentă cu pielea în sus. Peste turnăm 2 linguri de apă de pe fundul vasului, apoi mai adăugăm puțină sare și piper.

Vasul îl vom introduce în cuptorul la preîncălzit la 180 de grade Celsius și se lasă timp de o oră și 15 minute. La fiecare jumătate de oră se ung peste tot cu sucul lăsat în tavă. La sfârșit, se scot jumătățile de pui și se mai ung încă o dată cu sucul din tavă. Poftă bună!