Cu ce se unge plăcinta pe deasupra. Secretul știut doar de bunici ca să iasă aurie, lucioasă și rumenă
Te-ai întrebat vreodată cu ce se unge plăcinta deasupra ca să fie lucioasă și crocantă? Toate aluaturile de patiserie au un luciu aparte care le face super apetisante și aspectuoase. Știi cum poți obține acea crustă lucioasă la tine acasă? Secretul este cu ce ungi plăcinta înainte de o pune la cuptor, iar variantele sunt nenumărate, însă una singură te asigură că aluatul tău va străluci.
Secretele aluatului de plăcintă
Crusta de plăcintă este făcută în esență din trei ingrediente: făină, grăsime și apă. Restul (sarea, zahărul, orice alte arome suplimentare) sunt doar un decor. Interacțiunea aparent simplă dintre aceste trei ingrediente este cea care poate face sau nu o crustă perfectă.
Citește și: Secretul celui mai bun blat pentru plăcintă. Poate fi folosit și la gogoși
O crustă de plăcintă clasică se face prin tăierea unei grăsimi solide (în general unt sau untură) în făină până când amestecul seamănă cu o făină foarte grosieră, apoi se adaugă doar suficientă apă rece ca gheața pentru ca amestecul să se țină împreună atunci când îl strângi în mână.
Acest aluat se formează apoi o bilă, se lasă să se odihnească timp de aproximativ o jumătate de oră pentru a se hidrata complet și a se răci, apoi se întinde.
Rularea aplatizează și întinde diferitele regiuni de grăsime, făină și făină umedă până când se formează mai multe straturi distincte.
Dacă totul merge bine, după coacere vei avea cu straturi de aluat fraged și crocant, care au o aromă bogată de unt și o textură fragedă. Iar dacă te întrebi cu ce se unge plăcinta pe deasupra ca să fie rumenă și auriu, răspunsul este unul simplu: cu ou, albuș, gălbenuș sau amândouă, ori cu lapte.
Adăugarea unui plus de lichid în aluatul de plăcintă poate ajuta la o mai bună legare, făcându-l mai puțin predispus la crăpare și mai moale atunci când este rulat. Cu toate acestea, adăugarea de prea multă apă poate duce la formarea prea mult gluten, ceea ce, la rândul său, duce la o crustă dură.
Citește și: Rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană. Ingredientul care nu are voie să lipsească
În timp ce un robot de bucătărie este excelent pentru a fărâmița untul în făină, cel mai bun instrument pentru a forma aluatul odată ce a fost adăugată apa este un bol și o spatulă de cauciuc. Secretul este să împăturești aluatul cu spatula, ca să obții o crustă fragedă.
Cu ce se unge plăcinta pe deasupra
Pentru diferite aspecte ale plăcintei, vei folosi diferite ingrediente ca să o ungi înainte de o băga la cuptor. Pentru început, trebuie să folosești o pensulă de patiserie pentru a aplica ușor și uniform una dintre următoarele ingrediente pe plăcintă, evitând marginile. Dacă te-ai întrebat mereu cu ce se unge plăcinta pe deasupra ca să arate atât de bine, iată răspunsurile:
- Pentru un aspect lucios și ușor rumenit, unge cu un albuș de ou bătut ușor cu 1 linguriță de apă.
- Pentru un aspect auriu lucios, unge cu un gălbenuș de ou bătut cu 1 linguriță de apă.
- Pentru o ușoară strălucire, unge cu smântână de frișcă.
- Pentru o crustă maronie crocantă, unge cu apă.
- Pentru puțină strălucire, presară zahăr după ce ai uns cu unul dintre ingredientele de mai sus.
Pentru a da un pic mai multă strălucire unei plăcinte, încălzește o lingură de sirop de porumb sau de miere și unge ușor peste crusta caldă coaptă.
Citește și: Cea mai gustoasă plăcintă cu iaurt. Rețeta este ușor de făcut, în cel mai scurt timp
Culoarea maro auriu pe care o vezi pe majoritatea crustelor de plăcintă nu are nimic de-a face cu crusta în sine – ceea ce contează cu adevărat este ceea ce adaugi deasupra.
Nu ai nevoie de nicio glazură specială cumpărată de la magazin pentru a îți face plăcinta să iasă în evidență și să fie aspectuoasă.
Ai nevoie doar de puțin gălbenuș de ou sau chiar tot oul întreg bătut, dacă nu vrei să arunci albușul.
Unge cu un strat subțire (dar complet) și coace plăcinta ca de obicei. Dacă oul sau ceea ce pui deasupra plăcintei se simte un pic prea gros, adaugă o linguriță de apă pentru a subția puțin amestecul.