Cu ce se ung foile de plăcintă cumpărate. Secretul ca să iasă crocante deasupra și moi în interior

de: Anca Lupescu
11 10. 2023

Cu siguranță ai cumpărat foi de plăcinte din comerț. Sunt delicioase și ușor de asamblat într-un desert uimitor. Dar cu ce se ung foile de plăcintă cumpărate? Există multe rețete care te învață cum să le faci să se înmoaie și să creeze straturi delicioase, iar la exterior să rămână crocante.

Ce sunt foile de plăcintă filo? 

Aluatul filo este un aluat subțire și fraged folosit în plăcinte și prăjituri dulci și sărate. Acesta și-a avut originea în Turcia, dar adesea este utilizat în bucătăria grecească, orientală și balcanică în preparate clasice precum spanacopita, baklava și börek.

Pe scurt, aceste foi de plăcintă gătite împreună cu diverse umpluturi fac straturi delicioase de aluat subțire și devin crocante la suprafață.

Ctește și: Cu ce se unge plăcinta pe deasupra. Secretul știut doar de bunici ca să iasă aurie, lucioasă și rumenă

Numele „filo” provine din cuvântul grecesc pentru frunză. Acesta este făcut dintr-un amestec de făină, sare, apă, oțet și ulei, care este rulat într-un aluat, apoi frământat și întins (tradițional manual) până devine aproape transparent. Acesta este un proces care necesită timp, dar, din fericire, astăzi aluatul filo este ușor de găsit în supermarket.

Aluatul filo este foarte delicat și trebuie manipulat cu grijă pentru cele mai bune rezultate. 

Cu ce se ung foile de plăcintă cumpărate

 untul este folosit tradițional și creează straturi frumoase, aurii și crocante. Dacă nu vrei să folosești unt, totuși, trebuie să ungi aluatul cu o altă formă de grăsime pentru a ajuta aluatul să se coacă corespunzător. Iată câteva alternative:

  • Ulei de măsline – o alegere populară pentru plăcintele și preparate sărate.
  • Ulei de floarea soarelui în pulverizator – pulverizează ușor fiecare strat de aluat cu ulei pentru o alternativă cu mai puțină grăsime.
  • Ulei de cocos – aceasta este o altă alternativă excelentă pentru vegani. Alternativ, poți folosi unt vegan.
  • Uleiuri aromatizate – alegeri precum uleiul infuzat cu usturoi sau ardei pot adăuga o aromă suplimentară preparatului.
  • Poți folosi untură, margarină, amestec de ulei și unt sau orice altă grăsime preferi.

Citește și: Secretul celui mai bun blat pentru plăcintă. Poate fi folosit și la gogoși

Untul este cel mai bun pentru prăjituri, iar uleiul de măsline va da un gust aparte preparatelor sărate precum plăcinta cu brânză și spanac sau cea cu carne. Dacă nu vrei să folosești grăsime, alege o umplutură lichidă, astfel încât foile să absoarbă tot lichidul și să se înmoaie.

Reguli pentru folosirea foilor de plăcintă filo

Nu manipula aluatul filo cu mâinile umede și păstrează suprafața de lucru uscată. Aceasta va preveni ruperea aluatului.

Coace într-un cuptor la foc moderat, la aproximativ 180°C. Pune plăcinta sau preparatul pe rafturile inferioare ale cuptorului.

Lasă întotdeauna aluatul să ajungă la temperatura camerei (urmează instrucțiunile de pe ambalaj).

Nu lăsa aluatul filo să se usuce.

Păstrează aluatul nefolosit imediat înapoi în ambalaj. Sigilează-l ferm pentru a preveni expunerea la aer și bagă-l înapoi la frigider.

Poți găsi atât aluat filo proaspăt, cât și congelat, iar majoritatea supermarketurilor le au în stoc. Aluatul filo proaspăt trebuie utilizat în decurs de 2-3 săptămâni, în timp ce aluatul filo congelat se păstrează bine timp de până la 3 luni.

Citește și: Rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană. Ingredientul care nu are voie să lipsească

Indiferent dacă aluatul filo este proaspăt sau congelat, trebuie adus la temperatura camerei. Dacă este încă rece, vei avea dificultăți în rularea și separarea straturilor fără a le rupe.

Urmează instrucțiunile de pe ambalaj pentru cele mai bune rezultate. Pentru aluatul filo congelat, lasă-l la temperatura camerei timp de aproximativ patru ore. Aluatul filo proaspăt trebuie scos din frigider cu cel puțin două ore înainte de utilizare.

Cum să nu ți se usuce foile de plăcintă cumpărate

Este important să nu laș aluatul filo să se usuce! Acest lucru poate interveni în doar câteva minute, iar aluatul se va crăpa și deveni inutil. Pentru a opri uscarea, păstrează-l în ambalajul său până când ești gata să-l folosești. De asemenea, ar trebui să pregătești toate celelalte ingrediente din timp.

Citește și: Cea mai gustoasă plăcintă cu iaurt. Rețeta este ușor de făcut, în cel mai scurt timp

În timp ce folosești aluatul filo, acoperă-l cu o foaie de hârtie de copt sau un prosop curat și uscat, urmat de un prosop rece umezit. Asigură-te că aluatul este complet acoperit.