Cu ce se stropesc crizantemele toamna. Vor înflori spectaculos în fiecare an. Vecinii vor fi invidioși

de: Anca Lupescu
01 09. 2023

Crizantemele sunt simboluri ale toamnei, în culori vibrante și culori diverse, ideale de avut în casă. Dacă și tu te întrebi cu ce se stropesc crizantemele ca să le meargă bine, vei găsi răspunsul ideal. Aceste flori de sfârșit de sezon sunt adesea vândute înflorate complet. Acest lucru este perfect dacă vrei să dai culoare colț din casă, dar nu este bine dacă speri să ai o plantă perenă rezistentă. 

Tot ce trebuie să știi despre crizanteme

Ar trebui să plantezi crizantemele primăvară, ca să aibă timp să prindă rădăcini și să înflorească mulți ani.

Crizantemele oferă culori de toamnă minunate și funcționează foarte bine la umplerea locurilor goale din grădină, unde florile de vară au dispărut, mai ales având în vedere că pot ajunge rapid până la 1,5 metri înălțime. 

Citește și: Ce trebuie să faci pentru a avea cele mai frumoase crizanteme. Aşa stau înflorite toată toamna

Caută plantele cu mulți muguri nedeschiși pentru a avea flori până în sezonul de toamnă.

Dacă ai animale, trebuie să știi că aceste plante sunt toxice pentru ele, așa că ține-le departe de câini sau pisici.

Dacă vrei crizanteme cu adevărat rezistente, acestea au nevoie de timp pentru a se stabili în pământ. În mod ideal, cel mai bine este să le plantezi primăvara și să le lași să crească pe loc tot sezonul.

Crizantemele plantate primăvara vor avea suficient timp pentru creșterea rădăcinilor. Mulți grădinari sunt surprinși de faptul că acestea încep să înflorească la mijlocul sau la sfârșitul verii. Dacă vrei ca o crizantemă să aibă flori de toamnă, va trebui să ciupești plantele periodic pe parcursul verii. 

Începe atunci când plantele au o înălțime de aproximativ 10 – 15 cm și repetă la fiecare două-trei săptămâni până în iulie. Acest lucru va face ca planta să devină mai corpolentă și mai stufoasă, iar până la sfârșitul verii, ar trebui să fie acoperită de muguri de flori.

Cu ce se stropesc crizantemele

Crizantemele ar trebui stropite toamna, având în vedere că la finalul verii apar primii boboci. Folosind în acest moment îngrășăminte, vei stimula înflorirea și îți vei îmbogăți grădina cu o explozie de mirosuri și culori.

Dacă nu știi cu ce se stropesc crizantemele, iată câteva informații esențiale.

Citește și: Plantele toxice pe care românii le au în grădină. Nu au habar cât de periculoase sunt

Azotul este cel mai important element pe care i-l poți da acestei plante. În comerț vei găsi îngrășăminte speciale pentru crizanteme, care conțin azot, potasiu și fosfor, adică tot ce are nevoie o plantă care produce flori.

Azotul este extrem de necesar crizantemelor, pentru că datorită lui se mențin frunzele sănătoase. Tot această substanță stimulează apariția bobocilor de flori.

Un raport Azot – Fosfor – Potasiu de 8-4-5 este ideal pentru crizantemele tale.

Citește eticheta îngrășământului și respectă indicațiile. Îngrășământul ar trebui să fie pus cam la 2-3 săptămâni, în cantități moderate. Dacă nu te lămurește eticheta, cere explicații florarului, care te va ajuta cu tot ce trebuie să știi despre felul în care să folosești îngrășământul pentru crizanteme.

Este esențial să hrănești crizantemele în timpul fazei lor vegetative. Folosește un îngrășământ special la plantare și în timpul perioadei de creștere vegetativă.

Superfosfatul ajută la dezvoltarea rădăcinilor. Odată stabilit, treci la un îngrășământ lichid. Regula generală de bază este să începi după ce a trecut orice pericol de îngheț. Pentru cantitățile de utilizat, cel mai bine este să urmezi instrucțiunile de pe eticheta produsului.

Crizanteme – câtă lumină și apă au nevoie. Ce fel de sol le este benefic

Deși crizantemele pot suporta umbra parțială, vei obține cele mai sănătoase plante și cele mai frumoase flori în plin soare. Plantează crizantemele unde vor primi cel puțin șase ore de soare pe zi sau dacă le ai în ghiveci, poziționează-le astfel încât să se bucure de soare.

Toate crizantemele vor un sol fertil, bine drenat, cu multă materie organică sau compost. Le place un pH al solului ușor acid.

Cât despre apă, crizantema preferă un sol uniform de umed. Udă planta atunci când pământul este uscat cam 2,5 cm în adâncime . Dacă ai planta într-un ghiveci, udă suprafața solului cu ajutorul unui vas de udat până când excesul începe să se scurgă de pe fundul ghiveciului. 

Verifică dacă ghivecele au găuri de drenaj înainte de a le folosi. Apa trebuie să se scurgă liber prin sol și să iasă pe fundul ghiveciului atunci când uzi. 

Solul trebuie să rămână umed, dar nu îmbibat. Solul îmbibat poate provoca putrezirea rădăcinilor și alte boli.

Temperaturile ideale pentru crizanteme

Crizantemele pot suporta temperaturi scăzute. Ele pot ierna în pământ și o fac chiar mai bine în climatele mai calde.

În climatele mai calde, ia în considerare efectele întârzierii căldurii asupra crizantemelor. Dacă ai temperaturi ridicate, în special pe timp de noapte, aceasta poate face ca planta să înflorească mai târziu decât ar face-o în mod normal.

Întârzierea căldurii poate cauza muguri de flori formați neregulat, înflorire neregulată, deformarea coroanei plantei și alte probleme de dezvoltare.