Cu ce se poate înlocui uleiul de floarea soarelui atunci când găteşti. Există o variantă chiar mai sănătoasă

de: Sabina Anastasia
12 02. 2023

Tu știi cu ce se poate înlocui uleiul de floarea soarelui atunci când găteşti? Este un produs mult mai ieftin și, totodată, mult mai sănătos. Nu trebuie să scoți bani mulți din buzunare pentru a-l achiziționa. S-ar putea să-l ai deja acasă. Iată ce aliment să folosești în loc de uleiul clasic la mâncare. Cum trebuie să procedezi.

Cu ce se poate înlocui uleiul de floarea soarelui atunci când găteşti

Criza economică a dat multe bătăi de cap românilor în ultima perioadă. Printre produsele care au înregistrat cele mai mari scumpiri se numără și uleiul de floarea soarelui. În anul 2022, producția de ulei de floarea soarelui a fost cu 500.000 de tone mai mică decât în anul precedent, iar fermierii estimează majorări de prețuri din ce în ce mai mari.

În viitorul apropiat, scumpirile la uleiul de floarea soarelui vor fi atât de mari încât produsul în sine va deveni un lux. În contextul dat, gospodinele încearcă să apeleze la alternative mai ieftine. Printre acestea se numără și untura de porc. Nu trebuie să cumperi untură propriu-zisă, este suficient să ai carne grasă de porc acasă.

Untura se poate obține atât din carne de porc, cât și din carne de pasăre. Dacă ai acasă carne grasă de porc, slănină, spate sau burtă de porc sau carne de pasăre, poți să îndepărtezi bucățile grase de carne, să le topești și să obții untură lichidă. O poți folosi oricând în loc de ulei de floarea soarelui, când gătești.

Dacă nu vrei să o prepari tu, o poți cumpăra direct de la magazin sau din târguri. 450 de grame de untură de porc te costă doar între 7 și 10 lei. După ce încălzești untura, obții mai bine de un litru de produs. Așadar, costul este mult mai mic decât în cazul uleiului de floarea soarelui. Mai mult, untura este și mai sănătoasă.

Cum poți să obții untură din carne grasă de porc, în bucătăria ta

Playtech Știri îți explică cum trebuie să procedezi pentru a obține untură de porc în propria bucătărie. Ai nevoie doar de o bucată grasă de carne, de pe spatele sau burta porcului. Poți folosi și slănina de sub șorici sau osânza de pe abdomen.

  1. Se taie straturile albe de grăsime și se îndepărtează carnea și șoriciul.
  2. Se spală bine bucățile de slănină.
  3. Se taie bucățile de slănină sub formă de cubulețe.
  4. Se lasă bucățile de slănină timp de două ore în apă rece.
  5. Se toacă mărunt bucățile de slănină și se pun la topit într-un vas de bucătărie emailat sau într-un tuci de fontă.
  6. Se lasă grăsimea să fiarbă foarte bine.
  7. Se strecoară grăsimea printr-o sită de metal în alt vas.

În acest punct, untura este gata. O poți depozita în borcane de sticlă curate sau în alte recipiente de care dispui în bucătărie. Când ai nevoie să prăjești un preparat, folosește untură (cu moderație).