Cu ce se poate acri ciorba de perișoare. Ingredientul pe care îl adaugă la final gospodinele de la țară pentru un gust uimitor

de: Anca Lupescu
02 09. 2023

Ciorba de perișoare este unul dintre felurile de mâncare preferate de români. Există câteva secrete ca să iasă delicioasă, iar dacă te întrebi cu ce se poate acri ciorba de perișoare, atunci trebuie să știi că răspunsul nu este doar unul. Dar care e acel ingredient care îi dă gustul inconfundabil de acasă? 

Ciorba de perișoare – cum să o faci ca la mama acasă

În puține alte culturi întâlnești un fel de mâncare atât de versatil și delicios precum ciorba. Poate printre cele mai populare feluri de ciorbă este ciorba de perișoare acră, servită cu smântână și pâine de casă. Dar cum faci să îți iasă super delicioasă?

Ei bine, există câteva secrete. Pentru început, perișoarele trebuie făcute din două tipuri de carne: de vită și de porc. În timp ce vita oferă gust, porcul adaugă grăsime, ceea ce este de dorit într-o ciorbă.

Alt secret este să răzuiești morcovul și să îl călești în ulei de măsline. Acest pas suplimentar oferă un gust delicios întregului preparat. 

Citește și: Ce să pui în ciorbă în loc de borş. E secretul moldovencelor

Apoi, asigură-te că folosești legume proaspete, iar în amestecul pentru perișoare adaugă puțin mărar, ou de țară și condimente, astfel încât să iasă gustoase. Dacă îți place o ciorbă bogată, atunci poți adăuga spre final zdrențe de ou. Acestea oferă și mai multă bogăției ciorbei pline de legume și îi dă un aspect frumos.

Nu în ultimul rând, asigură-te că fierbi ciorba la foc mic, suficient timp încât legumele să fie fierte, dar să își păstreze forma. În cele din urmă, adaugă mult leuștean și pătrunjel proaspăt în ciorbă, după ce oprești focul. 

Dacă te întrebi cu ce se poate acri ciorba de perișoare, ai câteva metode care nu dau niciodată greș

Cu ce se poate acri ciorba de perișoare

Aciditatea în ciorbă se obține în primul rând prin utilizarea ingredientelor acre în mod natural. Tradițional, principalii doi agenți de acrire folosiți sunt borșul și sucul de lămâie, deși în unele regiuni se poate folosi și oțetul.

Te-ar putea interesa și: Greșeala uriașă pe care o fac gospodinele cu ciorba. Când trebuie pus borșul, de fapt

Borșul este un lichid fermentat din tărâțe de grâu sau făină de grâu care adaugă o acreală distinctă ciorbei. Este ingredientul pe care toate gospodinele îl folosesc  și este alegerea preferată pentru acrirea ciorbelor în care se adaugă suc de roșii sau bulion. Pentru a face borș, se amestecă tărâțe de grâu sau făină de grâu cu apă și se lasă să fermenteze timp de câteva zile sau chiar săptămâni. Cu cât fermentează mai mult, cu atât mai acru devine.

Sucul de lămâie este un alt ingredient popular pentru acrirea ciorbei de perișoare, mai ales atunci când nu ai la îndemână borș. Este de preferat sucul de lămâie proaspăt stors pentru cea mai bună aromă.

De regulă, ciorbele albe se acresc în mod tradițional cu oțet, care dă un gust delicios în combinație cu oul și smântâna, care se adaugă la final pentru a drege ciorba.

Citește și: Când se pune borșul în ciorbă, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac multe gospodine

Se poate folosi oțet de vin alb sau oțet normal, dar este important să fie folosit cu moderație. Merge de minune în ciorba de burta, în ciorba rădăuțeană sau în ciorba bihoreană cu afumătură.

Ca să nu îți iasă ciorba prea acră, nu adăuga tot borșul deodată. Pune câte puțin, lasă să fiarbă un minut și gustă, continuând să ajustezi cantitatea până obții gustul preferat.

Ține cont de faptul că ciorba poate fi deja acră și de la alte ingrediente, precum roșiile. De aceea e bine să guști pe tot parcursul găsirii. 

În unele locuri, se practică acrirea ciorbei cu zeamă de la ardeii iuți murați. Acest lucru se face astfel  încât ciorba să fie și acrișoară și puțin picantă.