În urmă cu 10 ani, Crin Antonescu era președinte al PNL. Dar situația politică avea să fie unul extrem de tensionat. Era numit președinte al Senatului, înlocuindu-l pe Vasile Blaga. Traian Băsescu trecea prin cel mai greu moment al carierei sale politice. În cazul în care referendumul din 29 iulie, din acel an, confirma destituirea acestuia, Crin Antonescu ar fi devenit noul președinte al României până la organizarea alegerilor prezidențiale care erau prevăzute pentru 2014. Pentru liderul PNL, era cel mai important moment al carierei sale. Dar, Crin Antonescu, acum ajuns la 63 de ani, lua în 2016 decizia de a se retrage definivit din politică. Astăzi trăiește, alături de soția sa, la Bruxelles. Mulți și-au pus întrebarea cu ce se ocupă Crin Antonescu de când s-a retras din politică? În cele ce urmează vom afla răspunsul.
Anul 2012 a fost unul din cele mai importante momente în politica românească. Poziția lui Traian Băsescu de președinte era pusă sub semnul întrebărilor, și urma să existe un referendum de demitere a acestuia.
În același timp, Crin Antonescu, liderul PNL la acel moment, prelua funcția de Președinte al Senatului României, a doua funcție importantă în stat. Mașinațiunile politice din spatele referendumului de demitere a președintelui Băsescu, îl puneau în poll-position pe Crin Antonescu la preluarea președenției statului român.
Toată clasa politică din opoziție credea în succesul referendumului, la fel și liderul PNL. Numai că, rezultatul votului de la referendum avea să-l scape pe Traian Băsescu, după ce Curtea Constituțională a invalidat referendumul cu 6 voturi contra 3 pe motiv că referendumul nu a întrunit cvorumul necesar.
Ulterior, în 2014 s-au ținut alegerile prezidențiale și cele pentru europarlamentari. Este anul în care Băsescu pierde cursa în favoarea liberalului Klaus Iohannis.
Liderul PNL, Crin Antonescu, avea să demisioneze pe 26 mai 2014, la o zi după ce PNL nu și-au atins obiectivul în alegerile pentru Parlamentul European.
Antonescu declarase în timpul campaniei că va demisiona dacă partidul va obține mai puțin de 20% din voturi la alegerile din 25 mai. Național-liberalii au obținut atunci 15%, potrivit comisiei electorale, cu 99,9 la sută din buletinele de vot numărate.
Pe 26 mai, Crin Antonescu și biroul executiv al partidului și-au prezentat cu toții demisiile. Tot atunci, fostul comisar european al României, Ludovic Orban, plănuia să candideze la conducerea partidului.
Antonescu a fost candidatul prezumtiv al partidului la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 2014. Ratingurile sale de popularitate în scădere l-au făcut puțin probabil să reprezinte o provocare puternică pentru Ponta, la acel moment.
Cu toate astea, inclusiv Victor Ponta avea să simtă gustul amar al înfrângerii.
După demisia din funcția de președinte al PNL, Crin Antonescu lua decizia, doi ani mai târziu, de a ieși definitiv din politică. Ulterior, alături de soția sa, comisar european pentru transporturi, se mută la Bruxelles, unde locuiește și astăzi.
Într-un interviu acordat celor de la Digi24, fostul politician declară că „Bruxellesul a ajuns să-mi placă foarte mult. Aș vrea să trăiesc acolo”. Întrebat cu ce se ocupă Crin Antonescu de când s-a retras din politică, fostul lider PNL spune că:
„Fac ce-mi place, când îmi place. Am ținut mereu la normalitate. E minunat să bei o bere sau o cafea, undeva în public, și să nu dai nimănui nici o explicație.
Fără nici o dorință de a supăra pe cineva, ceea ce eu fac nu mai e acum de interes public”, declară Antonescu, pentru Digi24.
Fără prea multe alte preocupări de ordin politic, politicianul spune că se gândește serios să scoată o carte, spunând că „nu e o carte de memorialistică, nu e carte cu anecdote, e mai degrabă o descriere a peisajului politic.”