Cu ce se curăță grătarul de grăsime și de arsura întărită. Ingredientul banal, care îl face ca nou

de: Ionuț Vieru
29 04. 2023

Vremea se încălzește treptat, ceea ce însemnă că din ce în ce mai multă lume va ieși la grătar. Cu toții ne bucurăm de momentele alături de cei dragi la grătar și de micii suculenți, însă la sfârșit trebuie să curățăm grătarul. Cu ce se curăță grătarul de grăsime și ce trucuri poți folosi pentru a-l curăța cu ușurință, află în rândurile următoare.

Cu ce se curăța grătarul de grăsime? Metode simple și eficiente

Sezonul grătarelor a început, însă nu multă lume are răbdare la sfârșit pentru a curăța așa cum trebuie fierul pe care s-a încins carnea. Este important de știut că alimentele se vor face mult mai repede pe un grătar întreținut și nu se vor lipi atât de ușor, așa că este important să-l curățăm cât mai bine. Iată cu ce se curăță grătarul de grăsime:

  • Săpun lichid

Aplicați săpun lichid e grătar, însă doar după ce îl introduceți într-o pungă din plastic. Lăsați-l peste noaptea, iar dimineața clătiți grătarul. Grăsimea va dispărea în doar câteva secunde.

  • Ulei vegetal

Înainte de a găti, prelucrați suprafața grătarului cu ulei vegetal, pentru a evita bucățile de alimente arse. De asemenea, această procedură va simplifica curățarea ulterioară.

  • O folie de staniol

Folia de staniol poate înlocui foarte ușor peria și curăță foarte bine murdăria. Faceți o bilă din folie de staniol, apucați-o cu un clește și șterge foarte bine grătarul. Dacă grătarul este încins, curățarea acestuia se va face mult mai ușor.

Citește și: Cu ce să ungi grătarul înainte să pui carnea. Vei avea cele mai gustoase fripturi

  • Ceapă și lămâie

Frecați foarte bine grilajul cu ceapă sau jumătate de lămâie atunci când grătarul este încă foarte încins. Datorită produsului din aceste produse, veți putea îndepărta cu ușurință stratul de grăsime și arsură.

  • Coca-Cola

Introduceți grătarul într-o pungă de plastic, agitați foarte bine o doză de suc și turnați sucul înăuntru. De regulă, o singură doză este de ajuns, însă puteți folosi mai mult dacă aveți un grătar mai mare. Spuma abundentă va curăța totul ușor, iar pentru un rezultat mai bun, lăsați grătarul în pungă mai mult timp.

Trucuri pentru a curăța grătarul cu ușurință

Odată cu venirea verii, românii vor ieși din ce în ce mai des la grătar, însă curățarea acestora este cea mai grea parte. Din fericire, există diferite trucuri care vă vor ajuta să terminați treaba mult mai repede.

Curățarea grătarului cu o perie de sârmă după ce l-ați încins va fi mereu una dintre cele mai cunoscute și folosite metode. De asemenea, pentru a preveni ruginirea grătarului, lăsați-l să se usuce și ungeți periodic vergele cu ulei de floarea soarelui.

Citește și: Un grătaragiu dezvăluie secretul rețetei micilor de la Dedulești, Dealul Negru. Ingredientul care face diferența

De la un grătar nu lipsește niciodată berea. Ea poate fi folosită și pentru curățarea grătarului. Turnați jumătate de sticlă de bere peste grătarul încă încins și frecați-l cu ziare până se curăță. Evitați să aruncați apă rece peste cărbunii fierbinți, deoarece veți face mai multă mizerie.

Un alt truc pe care trebuie să-l încercați este cel în care amestecați bicarbonat de sodiu cu apă pentru a obține o pastă. Mai apoi, cu ajutorul unei pensule, acoperiți grătarul cu această pastă și lăsați compoziția să acționeze timp de circa 15 minute. Ștergeți pasta cu o cârpă uscată și apoi încingeți grătarul și lăsați cărbunii fierbinți să îndepărteze urmele de bicarbonat înainte de a pune carnea la făcut.