Găsești adesea pete de calcar enervante pe vasele în care gătești și nu știi cum să scapi de ele? Nu trebuie să îți faci griji, îndepărtarea calcarului este mult mai simplă decât crezi. Când ai acumulare de calcar pe oalele tale pentru gătit, le face să arate murdare și neglijate. Dacă acest tip de reziduuri sunt prezente, este important să știi cum să scapi de acumularea de calcar. Iată așadar cu ce se curăță calcarul de pe oale.
Ce este apa dură? În aproape toate cazurile, reziduul alb, cunoscut sub numele de calcar provine din mineralele care conțin calciu și magneziu care se găsesc în apa de la robinet.
Mineralele se acumulează pe tigăi când apa fierbe, se evaporă și lasă urme. Dacă depozitele de minerale sunt mai vechi, un ciclu normal de spălat vase nu va fi de obicei suficient pentru a le îndepărta. De fapt, dacă folosești un detergent natural de spălat vase, urmele de calcar se pot înrăutăți!
Urmele de calcar pe vase pot fi îndepărtate prin spălarea vaselor cu apă călduță și detergent si prin frecarea zonei afectate cu o perie sau o lavetă. În cazul în care urmele de calcar sunt persistente, calcarul poate fi curățat de pe oale prin utilizarea unor soluții acide, cum ar fi oțet sau suc de lămâie diluat, sau prin utilizarea unui detergent special pentru calcar.
De asemenea, sarea si bicarbonatul de sodiu pot fi amestecate pentru a forma o pastă care poate fi aplicata pe zonele cu calcar pentru a le curăța. Este important să se evite utilizarea produselor abrazive sau a produselor chimice puternice, deoarece acestea pot deteriora finisajul oalelor.
Citește și Leguma care te scapă de calcarul din maşina de spălat rufe. E secretul gospodinelor desăvârşite
Pentru a curăța calcarul de pe oale, poți utiliza următoarele metode:
Este important să se respecte instrucțiunile de ambalajul produselor folosite, și să se evite expunerea la acizi sau alte soluții chimice puternice pentru perioade lungi de timp sau la temperaturi ridicate.
Aceste metode funcționează bine pentru majoritatea tipurilor de depozite de calcar. Cu toate acestea, există un moment în care acest lucru nu va funcționa. Aceste situații, se datorează faptului că metalul s-a deteriorat. Nu există multe lucruri pe care o persoană le poate face pentru a restabili o oală sau o tigaie, odată ce aceasta a fost deteriorată fizic.
Cel mai bun mod de a gestiona această situație este de a preveni în primul rând ca acest lucru să se întâmple. Fii atent când utilizezi sare la gătit. Adăugă sare în apă numai după ce a încetat să fiarbă. Crezi sau nu, acest lucru va reduce foarte mult șansele de a avea o oală sau o tigaie care să devină deteriorată.
Vezi și Ingredientul banal care te scapă de calcarul din baie sau bucătărie. E ieftin şi mereu la îndemână