Cu ce să ungi dorada înainte de a o băga la cuptor. Ingredientul secret care face diferența, îi dă o aromă senzațională

de: Anca Lupescu
18 09. 2023

Dorada este un pește senzațional, mai ales atunci când știi cum să îl gătești. Dacă te întrebi cu ce să ungi dorada înainte de a o băga la cuptorul, atunci răspunsul este simplu, iar rezultatul va fi delicios de fiecare dată. Nu trebuie să depui prea mult efort. Ai nevoie de câteva ingrediente și de o pensulă, sau îți poți folosi mâinile.

Ce este dorada

Dorada este un pește de apă sărată popular în meniurile din întreaga lume. Acest pește alb ușor și fraged are un gust bogat, indiferent de modul în care este gătit. 

Găsită în principal în Marea Mediterană, dorada este un pește de dimensiuni medii-mici, cu pielea argintie și carnea albă, care conferă o aromă bogată și cărnoasă atunci când este preparată la grătar, la cuptor sau înăbușită. În timp ce dorada provine din Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, pescuitul excesiv a cauzat o ofertă redusă de pește sălbatic, așa că acum există diverse ferme în întreaga lume care îl cresc. 

Asta înseamnă că dorada care se găsește în multe meniuri și la pescării tinde să provină din Franța, Grecia, Turcia, Israel, Italia și Spania. 

Citește și: Dieta mediteraneană a fost desemnată cea mai bună din lume în 2022. Ce alimente se consumă, de fapt

Făcând parte din familia Sparidae, dorada este disponibilă pe scară largă în țările europene în care este pescuită și crescută. A devenit un aliment de bază în multe culturi mediteraneene, deși cel mai faimos fel de mâncare care conține dorada este clasica bouillabaisse, care este cel mai strâns asociată cu Provence.

Cu ce să ungi dorada înainte de a o băga la cuptor

Dacă îți place peștele la cuptor, dorada este un fel de pește excelent ca să îl gătești lent alături de legume.

Fie că îl faci într-un vas sau în hârtie de copt ca să se coacă în aburi, există un ingrediente secret.

Cu ce să ungi dorada înainte de a o băga la cuptor? Există o marinadă făcută din câteva ingrediente care va face acest pește mult mai bun.

Citește și: Ora la care nu trebuie să mai mănânci ca să slăbești. Descoperirea surprinzătoare făcută de oamenii de știință

Ai nevoie de 2-3 linguri de ulei de măsline, sare, piper, 1 lămâie, 5 căței de usturoi, 1 ceapă roșie și puțin mărar tocat.

Toate ingredientele se amestecă într-un bol. Ceapa și mărarul se toacă mărunt, iar usturoiul se dă pe răzătoarea cu cele mai mici găuri. Lămâia se stoarce și se amestecă totul bine.

Când marinada e gata, se unge fiecare pește cu ea pe ambele părți și restul de marinadă se introduce în pește.

Se pun peștii la cuptor la 200 de grade și se lasă cam 35-40 de minute sau până când sunt rumeniți și arată gătiți.

Se servește cu cartofi natur cu unt și pătrunjel și se stropește totul cu lămâie.

Lângă această masă se potrivește de minune un vin alb demi-sec. Și doar în câțiva pași ai obținut o cină demnă de un restaurant select chiar la tine acasă.

Cum se gătește

Există un strat generos de grăsime între pielea și carnea doradei, ceea ce îl face să fie un pește excelent pentru grătar, coacere și alte metode de gătit cu piele. Curăță peștele întreg și umple-l cu lămâie, sare și piper, apoi pune-l pe grătar până când pielea groasă devine crocantă, iar carnea din interior a căpătat un alb cremos. 

Pentru coacere, se înfășoară în hârtie de copt cu ierburi, lămâie și condimente și se gătește la foc mic timp de aproximativ 45 de minute.

Citește și: Câte minute se prăjește peștele pe fiecare parte, de fapt. Secretul celor mai cunoscuți bucătari

Doradele mai mici au multe oase, așa că, dacă le servești întregi, este mai bine să iei un pește mai mare pentru un raport mai bun între carne și oase.