Cu ce să stropești varza de păduchi, de fapt. Trucul fantastic care te scapă de necazuri
Experții în grădinărit știu cât de important este să ai grijă de culturile tale de legume și fructe, în special pentru a proteja alimentele de diverști dăunători. Cu ce soluție trebuie să stropești varza, pentru a evita apariția păduchilor. Gospodinele te învață un truc genial.
Ce tip de păduchi atacă verzele din grădină
Păduchele cenușiu al verzelor apare frecvent pe diferite plante crucifere cultivate și spontane, în regiunile de câmpie și în pădurile de stejar.
Acest dăunător iernează în stadiul de ou, depus în toamna de femele amfigone, pe tulpini sau pe petiolul frunzelor de varză sau a altor plante crucifere. Prin luna iunie, insectele enervante migrează în culturile de conopidă, rapiță, muștar și alte crucifere.
Păduchele cenușiu se dezvoltă pe plantele din familia Cruciferae. În cursul unui an se pot succede 16-18 generații, una dintre ele având în medie 10-14 zile.
În anotimpurile de primăvară și toamnă, acstea se dezvoltă mai lent, între 15 și 30 de zile, datorită timpului mai rece.
Temperaturile optime de dezvoltare ale păduchelui cenușiu sunt cuprinse între 18 și 26° Celsius. Atacă cruciferele cultivate și spontane de la sfârșitul lunilor martie și aprilie si până toamna târziu, creând mari pagube în recolta legumicultorilor.
„În anii de invazie, adultii si larvele formeaza colonii masive, acoperind uneori complet frunzele si lastarii din care sug sucul celular. In urma atacului, pe frunze apar pete galben-palide sau rozii si se rasucesc usor. Cand sunt atacati semincerii de varza sau altor crucifere (conopida, ridichii s.a.), lujerii florali se coloreaza in albastru-roz si florile avorteaza sau se usuca.”, notează cei de la gazetadeagricultură.info.
Citește și Cu ce să stropești trandafirii de păduchi, de fapt. E un truc genial, scapi imediat de probleme
Soluția care te scapă de afide
Pentru a combate apariția acestor afide, specialiștii îți recomanda rotația culturilor si plantatul timpuriu al răsadurilor. De asemenea, este necesar să distrugi cruciferelor sălbatice, urmate de arături adânci care să diminueze rezerva biologică a dăunătorilor din sol.
Perioada optimă de tratament este atunci cand P.E.D. (pragul economic de daunare) la afide crește mai mult de 4-5 afide per frunză.
Experții îți recomandă să folosești una dintre soluțiile de mai jos, pentru a combate chimic apariția acestor insecte:
- DECIS EXPERT 100 EC – 75ml/ha
- KARATE ZEON – 0,015% (0,075 l/ha)
- FURY 10 EC – 0,02%
- MOSPILAN 20 SG – 0,0125%
Tratamentul se repetă după 10-14 zile, în cazul în care observi că paduchii au revenit. Pentru ca soluția să adere mai bine pe frunze, sfatul specialiștilor ar fi să adaugi în soluția de stropit un adjuvant.
Citește și Cu ce să stropeşti neapărat merii în luna aprilie. Aşa ţii departe dăunătorii