Cu ce să stropeşti neapărat merii în luna aprilie. Aşa ţii departe dăunătorii
Românii care au pomi fructiferi în grădină, în special meri, trebuie să facă anumite lucrări în această lună pentru ca recolta să fie una bogată și sănătoasă. Așadar, cu ce să stropesc neapărat merii în luna aprilie. Aşa ţii departe dăunătorii, spun horticultorii.
Cu ce se stropesc merii în luna aprilie. Aşa ţii departe dăunătorii și ai o recoltă bogată, sănătoasă și gustoasă
Cei care vor să mănânce la toamnă mere sănătoase și gustoase trebuie să se îngrijească de pomi încă de pe acum.
Aplicarea unei scheme de tratament la măr este importanta pentru a feri pomii de boli și dăunători. Din nefericire, mărul este supus unui număr mare de agenti patogeni care pot afecta grav recolta.
Ce se face înainte de tratamentul chimic al pomilor fructiferi
De asemenea, înainte de a face tratamente chimice, fiecare pomicultor trebuie să țină departe bolile din grădină prin mijloace biologice de combatere, conform horticultorilor pricepuți.
Astăzi vă prezentăm câteva din metodele pe care le putem utiliza:
-eliminarea pomilor infectați din livada,
-folosirea unor soiuri mai rezistente,
-strangerea frunzelor cazute pe sol,
-dezinfectarea ustensilelor,
-tratamente în timpul vegetației cu produse pe bază de cupru.
Cele mai periculoase boli care afectează merii sunt:
-rapanul,
-făinarea,
-focul bacterian,
-arsura bacteriană,
-putrezirea coletului.
Ce mai poate afecta recolta
În plus, recolta poate fi distrusă și de către următorii dăunători: afidele, viermele merelor, paduchele San Jose…etc.
Urmatoarea schemă de tratament este valabilă pentru livezile mixte care conțin pomi cu dructe cu sâmburi, precum și fucte cu semințe, exact așa cum este mărul.
Ce tratamente se fac în această perioadă
Astfel, între 25 martie și 10 aprilie se tratează pomii cu (Buton floral) Captadin 0,15%, Chorus 0,07%. Impotriva ciuruirii bacteriene și micotice, deformare frunze și făinare. Acesta se va face doar dacă vremea permite.
De asemenea, între 10 și 25 aprilie, odată cu apariția primelor flori se folosește Difcor 0,025%, Syllit 0,2%, Decis 25 WG 0,003%, Atonik 0,1%. Pe lângă bolile enumerate mai sus, putem adăuga antracnoza la cais precum și impotriva oualor de acarieni.
Când nu se fac tratamente la pomii fructiferi. Care este vremea care avantajează
Între 25 aprilie și 10 mai, când înflorirea este în masă se folosește Chorus 0,07%, Cropmax 0,2%. Tratamentul se realizează atunci când vremea permite, adică nu bate vântul, nu plouă, iar temperaturile sunt pozitive.
Atunci când cresc fructele se folosește Luna Experience 0,05%, Coragen 0,02%, Vertimec 0,1%. Se face tratament împotriva păduchelui din San Jose și a acarienilor. De asemenea, temperatura trebuie să fie până în 25 de grade Celsius.