Cu ce să stropeşti livada la final de august pentru fructe sănătoase şi din belşug. Te vor invidia vecinii

de: Ștefan R. Apostol
11 08. 2023

În aest moment al anului, experții în grădinărit spun că pomii fructiferi au nevoie de o nutriție bună pentru a crește și a produce o recoltă abundentă, la fel ca legumele, florile și alte plante. Cu alte cuvinte, este important să știi cu ce să stropeşti livada la final de august pentru fructe sănătoase şi din belşug. Citește mai departe și învață de la experți ce trebuie făcut!

Pomii fructiferi au nevoie de o nutriție bună

Pomii fructiferi ne oferă o recoltă plină de satisfacții în timpul verii și toamnei, dar trebuie să fie hrăniți. Cel mai bun moment pentru fertilizare este primăvara, chiar înainte de ieșirea mugurilor.

Poți hrăni pe tot parcursul verii, dar cel mai bine este să nu mai aplici azot după luna iulie, este un prim sfat dat de experții în cultivarea de pomi fructiferi.

Vezi și: Ce se poate planta între pomii fructiferi. Secretele celor mai iscusiți grădinari pentru recolte bogate

Dacă cultivi propriile fructe, probabil că nu dorești să stropești pomii fructiferi cu substanțe chimice care ar putea dăuna recoltei, familiei sau mediului.

Ideea de ”pulverizare” este adesea asociată cu substanțe chimice neplăcute. Și pentru un motiv foarte bun.

Mai puțin de 2% din alimentele din lume sunt produse organic. Asta înseamnă că restul de 98% sunt cultivate cu substanțe chimice.

Chimicalele agricole nu sunt naturale ca să stropeşti livada

O mare parte din atracția de a cultiva alimente la domiciliu este că știi, fără îndoială, că sunt sănătoase.

Chimicalele agricole pot fi reglementate, dar cu siguranță nu sunt naturale. Înainte de începutul secolului XX, alimentele au fost cultivate cu succes timp de mii de ani fără ele.

A fi ecologic nu înseamnă să nu pulverizezi Dorința de a evita substanțele chimice neplăcute nu înseamnă că nu pulverizați deloc.

Toți pomii fructiferi cu frunze caduce sunt predispuși la boli fungice, unii mai mult decât alții.

Dacă bolile nu sunt prevenite sau controlate corespunzător în primăvară, acestea pot fi devastatoare.

Chimicalele agricole nu sunt naturale!

Într-o lume ideală, sistemul natural de apărare al copacului, inclusiv microbii naturali de pe frunze, ar preveni apariția unei boli.

Din nefericire, pentru cei mai mulți dintre noi, care trăim în lumea reală, copacii noștri au totuși nevoie de o anumită protecție.

Un spray eficient disponibil pentru cultivatorii ecologici este cuprul. Cu toate acestea, ca întotdeauna, este important să luăm în considerare avantajele și dezavantajele.

Vezi și: Amestecul puternic cu care trebuie să stropești pomii fructiferi în aprilie. Vei avea fructe până în toamnă

Cuprul este un fungicid atât de eficient încât poate avea un efect destul de dăunător asupra solului prin deteriorarea ciupercilor din sol.

Ciupercile sănătoase din sol sunt, de fapt, vitale pentru sănătatea solului și a pomilor. Așadar, compromisul pe care îl recomandă specialiștii este de a folosi cupru doar o dată sau de două ori pe an.

Experții îți spun cu ce să stropeşti livada la final de august

Experții spun și cu ce să stropeşti livada la final de august, fiind vorba de tratamente fitosanitare, iar cel mai bun mod de a gestiona bolile și insectele din livada este de a combina metodele.

Pe lângă utilizarea pesticidelor, există și practici culturale și biologice care pot ajuta la prevenirea sau gestionarea bolilor și insectelor.

Momentul de aplicare a pesticidelor și acoperirea temeinică a stropirii sunt cheia unei bune gestionări a dăunătorilor.

Pentru o bună acoperire, umeziți bine frunzele, crengile și ramurile, iar acest lucru poate fi dificil cu pulverizatoarele manuale.

Vezi și: Calendar pentru stropirea pomilor fructiferi. Folosește acest tabel ca să-ți fie ușor

Atunci când utilizați pulberi umectabile, asigură-te că agiți sau amesteci des soluția de pulverizare în timpul aplicării, deoarece pulberile tind să se depună pe fundul recipientului de pulverizare după amestecare.

Pentru a evita excesul de reziduuri chimice, asigură-te că folosești doza corectă și intervalul adecvat între ultima pulverizare și recoltare, așa cum este indicat pe etichetă. Apoi asigură-te că clătești fructele cu apă curată înainte de a le consuma.

Concluzie

Deși pare simplu să ai grijă de livada de pomi fructiferi, nu este chiar un lucru ușor. Dar, acum că ai toate datele, și știi și cu ce să stropeşti livada la final de august, îți va fi mai simplu să te apuci de treabă.