Cu ce să stropești ceapa pentru a scăpa de bolile care afectează recolta. Te vei bucura de legume proaspete

de: Andreea Vînătoru
05 03. 2024

Cu ce să stropești ceapa pentru a ține departe bolile care afectează recolta. An de an, grădinarii se confruntă cu probleme la culturile de ceapă. Unul dintre dăunătorii periculoşi ai culturilor de ceapă este musca cepei, denumită și Hylemyia (Delia) antiqua Meig. Acest tip de specie produce pagube mari la producție. De aceea, astăzi vă prezentăm o metodă simplă prin care puteți scăpa de aceste boli, iar pe viitor veți avea o recoltă de ceapă bogată!

Când se plantează bulbii de ceapă

Ceapa este leguma care nu le lipsește gospodinelor din casă, pentru că dă o savoare deosebită fiecărui preparat. În plus, ceapa este și foarte gustoasă și sănătoasă pentru consum zilnic. Cei mai mulți români preferă să planteze ceapă în propria grădină, însă de cele mai multe ori, bolile și dăunătorii din cultură provoacă pierderi mari.

Pentru a preveni infectarea legumelor și pentru a avea o recoltă cât mai bună, experții recomandă prevenirea răspândirii bolilor. Iată cu ce să stropești ceapa pentru a scăpa de bolile care afectează recolta! Nu veți mai avea probleme pe viitor!

Vezi și: Top 5 flori pe care să le plantezi în martie. Aşa te vei bucura din plin de ele la final de primăvară

Ceapa se plantează primăvara sau când temperatura depășește 12 grade, dar solul se pregătește de toamna. Dacă respectați condițiile de plantare și îngrijire, veți avea o recoltă de ceapă frumoasă. Se recomandă ca plantarea să aibă loc între 10 și 20 martie. Și asta pentru că bulbii au nevoie de 12 până la 14 săptămâni pentru a se dezvolta.

Cu ce să stropești ceapa pentru a scăpa de bolile care afectează recolta

După ce ați plantat ceapa, primul tratament se face de la primele 2-4 frunzulite. Din păcate, recolta de ceapă poate fi atacată de diverși dăunători, iar grădinarii caută metode prin care să scape de aceștia.

Primele simptome apar pe frunzele cepelor, sub forma unor pete alungite, de culoare verde deschis până la gălbui, pe care se formează un puf cenușiu-violaceu.Ulterior, țesuturile atacate se înmoaie, frunza se usucă și se așterne pe sol.

Bolile la recoltele de ceapă se manifestă cel mai des primăvară, sub forma de vârfuri îngălbenite, decolorare ce se extinde spre partea bazala a acestora și duce la defolierea plantei. Plantele au rădăcinile și tunicile putrezite, acolo unde se formează scleroții ciupercii. Dacă nu este tratată la timp, recolta de ceapă poate fi compromisă.

Soluția-minune care ajută recolta de ceapă

Dacă nu știați, ciuperca rezistă cu brio și în depozite, acolo avorizează apariția bacteriozelor. În sol rezistă în jur de 4-5 ani. De aceea, pentru a preveni îmbolnăvirea, se recomandă să stropiți cultura de ceapă cu următoarele fungicide:

  • Captadin – 15g/10 litri de apă.
  • Infinito – 20 ml/10litri de apă.
  • Zeama Bordeleză – 50g/10 litri de apă.

Produsele menționate mai sus se folosesc alternativ, iar la fiecare soluție preparată se adaugă adjuvantul SOLVANT – 3ml/10 litri apă, pentru a pătrunde cât mai bine soluția în frunzele de ceapă. Un alt tratament bun este și Pachet Evalia Legume, ce conține două fungicide puternice și un foliar pentru dezvoltare.

Vezi și: Când se plantează căpșunii și care este cea mai bună metodă de fertilizare a plantelor