Cu ce să înlocuiești ouăle pentru maioneza de post. E atât de simplu și va avea același gust

de: Sabina Anastasia
17 11. 2022

Maioneza este unul dintre sosurile des folosite de către gospodine în bucătăria românească. Produsul este utilizat pentru a lega diverse ingrediente din mâncăruri precum salata de boeuf. Pentru că a început perioada Postului Crăciunului, bucătăresele folosesc „trucuri” pentru a evita consumul de produse de origine animală. Află în rândurile de mai jos cu ce să înlocuiești ouăle pentru maioneza de post.

Cu ce să înlocuiești ouăle pentru maioneza de post

Postul Crăciunului a început marți, 15 noiembrie. Gospodinele sunt atente ca în perioada de 40 de zile a postului să prepare mâncăruri care să nu conțină produse de origine animală. Multe preparate se bazează pe unul dintre cele mai comune sosuri folosite în bucătăria românească – maioneza.

Nu trebuie să renunți la acest tip de sos în perioada postului. Ouăle folosite în rețeta clasică de maioneză pot fi înlocuite cu avocado, cartofi sau chiar pufuleți. Vei obține o pastă cu același gust precum maioneza tradițională. Este foarte ușor de preparat și nu vei avea nevoie de foarte mult timp ca să o pregătești.

Cum să prepari maioneză pentru post. De ce trebuie să ții cont. În rândurile de mai jos îți vom explica, pas cu pas, cum să prepari rețetă de maioneză pe bază de avocado, cartofi și pufuleți. Dacă vei urma indicațiile oferite, cu siguranță îți vor plăcea rezultatele finale.

Rețetă de maioneză pe bază de avocado

Ingrediente:

  • 2 avocado bine copți;
  • 2 lingurițe muștar;
  • 2 lingurițe zeamă de lămâie;
  • 100 ml ulei de floarea soarelui;
  • praf de sare.

Mod de preparare:

  1. Se pun cei doi avocado, muștarul, zeama de lămâie și praful de sare într-un blender.
  2. Se mixează amestecul până când se obține o pastă omogenizată.
  3. Se adaugă uleiul de floarea soarelui treptat, câte puțin, în compoziție și se mixează în continuare.

Rețetă de maioneză pe bază de cartofi

Ingrediente:

  • 2 cartofi medii;
  • 2 linguri suc de lămâie;
  • 1 lingură muștar;
  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui;
  • sare.

Mod de preparare:

  1. Se spală cartofii foarte bine și se pun la fiert cu tot cu coajă.
  2. Se adaugă în apa din vasul de bucătărie cu cartofi puțină sare.
  3. Se scot cartofii din apă, după ce s-au fiert și se lasă la răcit.
  4. Se curăță cartofii de coajă și se pasează cu ajutorul unui instrument de bucătărie ușor de manevrat.
  5. Se adaugă sare, muștar și zeamă de lămâie în cartofii pasați și se amestecă bine până la omogenizare.
  6. Se adaugă câteva linguri de ulei de floarea soarelui și se amestecă pasta ușor.

Rețetă de maioneză pe bază de pufuleți

Ingrediente:

  • jumătate de pungă de pufuleți cu sare;
  • 100 ml ulei;
  • 1 lingură de muștar.

Mod de preparare:

  1. Se pun pufuleții într-o strecurătoare mare.
  2. Se trec pufuleții sub un jet de apă rece, pentru a se înmuia.
  3. Se lasă pufuleții la scurs, după care se introduc în blender și se mixează.
  4. Se adaugă muștar și ulei, treptat, în cantități mici, continuând să mixăm amestecul.

Citește și: Alimentele și băuturile care trebuie consumate în Postul Crăciunului. Recomandările Mihaelei Bilic

Toate cele trei tipuri de maioneză pot fi folosite ca înlocuitoare a preparatului clasic, pe bază de ou, în perioada de post. Dacă vrei ca maioneza să fie acrișoară, poți adăuga mai multă zeamă de lămâie în pastele obținute. Sosurile pot fi folosite cu încredere în salate sau alte preparate. Poftă bună!