Cu ce să înlocuieşti orezul alb. Varianta mai sănătoasă de care puţini români au auzit. E chiar la îndemână

de: Ionuț Vieru
03 06. 2023

Din dorința de a scăpa de câteva kilograme în plus, multă lume renunță la carbohidrați, crezând că acesta este principalul inamic. În realitate, corpul nostru are nevoie de carbohidrați pentru o bună funcționare, iar o sursă excelentă care ne oferă acest nutrient este orezul. Cu toate acestea, specialiștii spun că putem înlocui orezul cu ceva mult mai sănătos.

Cu ce putem înlocui orezul alb

Pentru a avea un stil de viață sănătos, este necesar să renunțăm la anumite alimente. Orezul face parte din multe diete, însă unii au decis să înlocuiască orezul alb cu orezul brun, însă de ce? Care sunt diferențele?

Potrivit specialiștilor, există câteva motive pentru care orezul brun este considerat superior orezului alb, iar argumentul principal este acela că orezul brun este o cereală integrală. Diferența dintre cele două este faptul că orezul brun reprezintă forma neprelucrată de cereale integrale.

Atunci când vorbim despre orezul alb, tărâțele și alți germeni sunt eliminați în timpul procesării. De asemenea, valoarea orezului alb diferă față de alte soiuri de orez, iar acest lucru se datorează faptului că este procesat.

Citește și: De ce nu este bine să încălzeşti orezul. Bacteria care te otrăveşte încet, fără să ştii 

Diferența dintre orezul alb și orezul brun

Este bine de știut că cele cele două tipuri de orez, chiar dacă sunt diferite, provin de la aceeași plantă și, în cele din urmă, din punct de vedere tehnic, sunt același lucru. Singura diferență este faptul că orezul alb este procesat. Orezul brun rămâne intact, iar germenii și tărâțele nu sunt îndepărtate.

Având în vedere că orezul brun nu este procesat, iar tărâțele și germenii nu sunt îndepărtați, cele două conțin numeroși nutrienți și conțin niveluri mari de fibre. Orezul brun are un nivel ridicat de fibre insolubile. Acestea ajută la digestie și previn constipația.

Pe de cealaltă parte, orezul alb este considerat un carbohidrat rafinat, deoarece conține puține fibre. De asemenea, este digerat mai repede decât alți carbohidrați, datorită lipsei fibrelor.

În ceea ce privește alegerea finală, cel mai important lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere este sănătatea. Din acest punct de vedere, orezul brun este mai sănătos. Totodată, trebuie să luați în considerare și faptul că orezul alb are indicele glicemic mai mare decât cel brun.

Citește și: De ce să pui o mână de orez în fața casei. Trucul e mai util decât bănuiai, vei face mereu așa