Cu ce să hrănești solul în care ai plantat morcovi în grădină. Legumele vor crește rapid și vor fi gustoase
Morcovii, ca toate legumele, au nevoie de o cantitate de bază de nutrienți pentru a crește bine. Cele mai multe soluri din grădinile de casă, din solarii și din câmpuri vor avea nevoie de o parte, dacă nu chiar de toți nutrienții, pentru a fi completate. Dar, cu ce să hrănești solul în care ai plantat morcovi în grădină? De obicei, acești nutrienți sunt adăugați în sol prin cumpărarea unei pungi de îngrășământ chimic în orice proporție și adăugarea acestuia în sol. În cele ce urmează îți propunem o variantă care vaf ace că legumele să crească rapid și vor fi gustoase.
Culturile de morcovi și îngrășămintele folosite
Morcovii, ca și alte legume rădăcinoase, au nevoie de un îngrășământ cu un conținut scăzut de azot și mai mare de fosfat și potasiu. Un raport tipic de îngrășăminte care ar putea fi utilizat pe un sol care nu a fost supus unei analize de sol ar fi 0-10-10, este recomandarea specialiștilor.
Dar, în cazul în care îngrășământul conține prea mult azot, toată creșterea se va produce în frunzele verzi. Fosfatul este responsabil pentru sănătatea plantei de morcov, iar Potasiul va asigura o creștere suficientă a rădăcinilor sau a morcovului în sine.
Diferențele dintre îngrășământul organic și îngrășământul mineral
Dar, dacă vrei să știi cu ce să hrănești solul în care ai plantat morcovi în grădină, trebuie să înțelegi mai întâi că există două feluri de îngrățăminte, organic și mineral, iar noi îți explicăm care sunt diferențele dintre cele două.
Vezi și: Cum faci compost organic din resturile tale. Cel mai ieftin mod de a-ți hrăni grădina toamna
Îngrășămintele organice sunt o sursă de nutriție pentru plante și rezultatul creșterii fertilității solului, și includ gunoiul de grajd, composturile, turba, excrementele de păsări, gunoiul de grajd, dar și alte ingrediente, precum pudră de muștar, Azofoska și cenușa de lemn, ape uzate și deșeuri alimentare, în general sub formă de gunoi de grajd, îngrășăminte verzi și biosolide. De cealaltă parte, îngrășămintele minerale conțin, în general, concentrații ridicate de un singur nutrient pentru plante, sau de doi sau trei.
Experții îți spun cu ce să hrănești solul în care ai plantat morcovi în grădină
Dar, așa cum spuneam, îngrășămintele organice pot ajuta la orice cultură, inclusiv la cele de morcovi, iar experții îți explică cu ce să hrănești solul în care ai plantat morcovi în grădină. Așa cum menționam anterior, unul din îngrășămintele organice se poate face cu doar trei ingrediente, pudră de muștar, Azofoska și cenușa de lemn.
Vezi și: Cum plantezi morcovi cu hârtia igienică din baie. Trucul de care toți grădinarii trebuie să afle
Fiecare dintre aceste trei elemente au un aport extrem de mare la solul în care ai plantat morcovi în grădină. De exemplu, pudra de muștar, pe lângăp calitatea de ameliorator, mai are proprietatea de a fertiliza în mod optim solul, aducând azot, humus și alte câteva substanțe care ajută la creșterea morcovilor mult mai rapid.
Celălalt element, Azofoska, este de fapt, un compus realizat din azot, fosfor și potasiu, și așa cum spuneam la început, ajută solul în care ai plantat morcovi în grădină. Iar ultimul element, cenușa de lemn, are cele mai bune proprietăți, fiind folosit de mult timp la fertilizarea solului.
Vezi și: De ce să pui morcovii în borcane. Sfatul prețios al celor mai pricepute gospodine
În ceea ce privesc cantitățile, ai nevoie de 1kg de pudră de muștar, aproximativ 0,5 kg de Azofoska și cel mult 1 kg de cenușă de lemn. După ce amesteci elementele, tot ce trebuie să faci este să întinzi materialul fertilizator între rândurile de tufe de morcovi, iar la final vei avea o cultură pe măsură.