Cu cât vor crește salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024. Câți bani va încasa pe lună un dascăl cu 25 de ani vechime

de: Ștefan R. Apostol
07 12. 2023

Grevele din sistemul de educație românesc ar fi trebuit să convingă guvernul să majoreze salariile dascălilor de la 1 ianuarie 2024, ceea ce s-a și întâmplat prin emiterea unei OUG. Dar, conform datelor și calculelor, aflăm cu cât vor crește salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024, și câți bani va încasa pe lună un dascăl cu 25 de ani vechime, în mod concret.

Grevele profesorilor și promisiunile guvernanților

În luna mai a acestui an sindicatele din învățământ anunțau declanșarea grevelor ca urmare a salarizării extrem de mici.

Vezi aici: Cresc salariile profesorilor din România de la 1 ianuarie?

Greva generală a paralizat întreg procesul de predare și se punea problema încheierii mediilor și cum se vor organiza examenele pentru Evaluarea Națională și cele pentru Bacalaureatul anului școlar 2022-2023.

Greva din Educație a durat aproape o lună

În cele din urmă, în urma unor negocieri între sindicate și guvern, se ajungea la o înțelegere, iar totul avea să fie concretizat într-o Ordonanță de Urgență prin care se stabileau care vor fi majorările salariale, precum și decizia de acordare a unor prime de carieră didactică. Prin OUG emisă se stabilea ca de la 1 ianuarie 2024 salariile profesorilor să crească cu cel puțin 40%.

Citește și: Profesorii intră în grevă la începutul anului școlar? Am vorbit cu un director de școală și ne-a explicat cât de gravă este situația EXCLUSIV

Problemele au apărut, însă, odată cu criza deficitului bugetar, unul extrem de mare, ceea ce a dus la introducerea unor noi măsuri fiscale care ar fi trebuit să aducă mai mulți bani la buget. Realitatea însă, din păcate, este că rezultatul grevelor și promisiunile guvernanților sunt doar un alt eșec. De altfel, mulți profesori erau dezamăgitți de negocierile sindicatelor, iar acum vor fi și mai dezamăgiți de neonorarea promisiunilor guvernanților.

Cu cât vor crește salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024

Așa cum precizam, prin OUG 57/2023 emisă în septembrie, Guvernul își asuma decizia de a majora salariile cu 40% de la 1 ianuarie 2024.

Vezi și: Cresc salariile profesorilor din România. Cine sunt cei care vor primi bani în plus chiar din octombrie

Numai că, în urma unor calcule matematice, se pare că această majorare va fi de doar 13%, conform unor surse politice citate de Edupedu.ro.

Ligia Deca: „Vom face toate demersurile ca  profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”

Sursa citată precizează că, de fapt, Marcel Ciolacu are în vedere o majorare de doar 13 procente pentru dascălii din învățământul românesc, ulterior existând posibilitatea unei alte majorări, de doar 7%, cu alte cuvinte majorarea va fi de doar 20 de procente, și nu 40% cât este specificat în OUG emisă în finalul verii din acest an:

“Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b)începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.”, se arată înd raftul unei noi OUG, conform sursei citate.

Află și: Finlanda oferă profesorilor printre cele mai mari salarii din țară. Ce inovație au adus în sistemul educațional

Câți bani va încasa pe lună un dascăl cu 25 de ani vechime

În baza OUG 57/2023, dascălii ar fi trebuit să primească o majorare fixă de 40%, încă din prima zi a anului viitor, iar precizările documentului arătau câți bani va încasa pe lună un dascăl cu 25 de ani vechime, adică cu 40% mai mult decât anul anterior:

“Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”; se precizeză în OUG 57/2023.

Marcel Ciolacu: „Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis.”

Deși Marcel Ciolacu promitea că se vor onora cele decise în OUG, la această oră lucrurile stau cu totul altfel, iar reprezentanții sindicatelor au reacționat, declarând că „salariul unui profesor debutant trebuie să fie, de la 1 ianuarie 2024, așa cum apare în OUG 57. Trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Dacă rezultatele nu sunt conforme cu interesele colegilor, vom declanșa proteste“, a declarat Nistor pentru Edupedu.ro.