Cu cât vor crește, de fapt, pensiile de la 1 ianuarie 2023. Guvernanții s-au răzgândit

de: Stan Nicu
14 10. 2022

S-a aflat cu cât vor crește, de fapt, pensiile de la 1 ianuarie 2023. Guvernanții s-au răzgândit, iar noul scenariu făcut pentru creșterea pensiilor aduce noi conflicte în Ccoaliția de Guvernare. Toate amănuntele interesante, în rândurile de mai jos.

Vești proaste pentru pensionari. Pensiile vor crește doar cu 10% și în două etape

Coaliția de guvernarea are un nou scenariu pentru creșterea pensiilor. Astfel, pensiile ar urma să fie mărite cu 6% începând de la 1 ianuarie 2022, procent care ar trebui să acopere inflația din anul 2021, după care ar mai urma o mărire în luna aprilie. Cu cea de-a două mărire pensiile ar crește cu 10%.

„Minimum, minimum de la care pornim este legea. Rata inflației de anul trecut, așteptăm construcția bugetului. Este o abordare și asta, să aplici legea, și pe urmă, când închizi anul fiscal în februarie, cel târziu în martie, să vii cu diferența. Vom lua decizia cea mai sustenabila”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Ce spunea Nicolae Ciucă cu o zi înainte

Zilele trecute, premierul României Nicolae Ciucă spunea că nu s-a luat încă o decizie în privința pensiilor, dar că creșterea nu va fi mai mare de 11%, pentru că atât ar permite bugetul. Nu a pomenit nimic că creșterea pensiei se va face prin două măriri mai mici.

„În ceea ce privește procentul am să continui să afirm că trebuie să se încadreze în posibilitățile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru că orice procent dincolo de 11% impactează pe deficitul la bugetul de pensii”, spunea joi premierul Nicolae Ciucă.

Premierul spunea că stabilirea procentului de mărire a pensiilor se va face după aprobarea proietului de buget pentru 2023

Premierul Nicolae Ciucă mai spunea că stabilirea procentului de creștere a pensiilor din 2023 se va face concret după ce va fi aprobat proiectul de buget pe anul 2023 și că asta se va întâmpla curând.

„Procentul cu care putem crește pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%. Propuneri au venit din mai multe direcții, noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat”, spunea Nicolae Ciucă după ședințea conducerii PNL, care a avut loc luna asta.

Ce se întâmplă cu creșterea pensiilor speciale

Nici în privința pensiilor speciale, Nicolae Ciucă spunea că nu s-a luat nicio decizie, cifrele fiind încă verificate de Ministerul Muncii.

„Nu am finalizat acest proces pentru că în continuare la Ministerul Muncii există grupul de lucru care trebuie să vină cu propunere concretă pe cifre, ca să nu vorbim despre tot felul de ipoteze care în final nu fac altceva decât induc așteptări și amăgire ulterior când nu se pot realiza”, a completat Nicolae Ciucă.