Cu cât s-ar mări pensiile și alocațiile în 2022, de fapt. PSD face presiune la Raluca Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, vine cu un răspuns la solicitările făcute de Partidul Social Democrat, care a cerut ca pensiile și alocațiile să crească de la 1 ianuarie. Reprezentantul guvernului le spune social-democraților că majorările solicitate de ei ar duce la creșteri cu 16 miliarde de lei, fără a veni și cu o sursă de unde să provină banii.
Cu cât s-ar mări pensiile și alocațiile în 2022, de fapt
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre planurile guvernului privind majorarea pensiilor și a alocațiilor, programată pentru începutul anului viitor. Executivul a promis o indexare a pensiilor cu cel puțin 6%, iar alocațiile pentru copii vor fi majorate cu 20%. Raluca Turcan a anunțat că mai mult nu își poate permite Executivul și a atras atenția liderilor social-democrați că ar trebui să se mai gândească la votul de miercuri și le transmite social-democraților că solicitările lor de majorări de venituri ar presupune pentru anul viitor 16 miliarde de lei în plus față de 133 de miliarde de acum.
Ministrul Muncii a enumerat și câtea dintre realizările de anul acesta ale guvernului. Spune că în anul în curs au fost puse în aplicare măsuri active, de sprijin, pentru angajați și angajatori, în valoare de 7,3 miliarde lei, s-au majorat alocațiile copiilor cu 20% la începutul anului, s-au găsit măsuri în sprijinul consumatorilor vulnerabili, și a fost găsită deschidere la dialog din partea partenerilor sociali pentru creșterea salariului minim, la 2550 de lei, de la 1 ianuarie 2022.
”Se vor resimți în buzunarele oamenilor”
„Toate aceste măsuri se vor resimți în buzunarele oamenilor și continuăm să creștem veniturile mici și să oferim suport celor vulnerabili. Diferența între cei care livrează soluții pentru oameni și cei care doar îi amăgesc vine însă din cât de sustenabilă e fiecare promisiune”, scrie Turcan pe Facebook.
Raluca Turcan a vorbit despre câteva aspecte pe care dorește guvernul să le realizeze de la 1 ianuarie 2022:
– creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta
– indexarea pensiilor cu minim 6%, intenția fiind ca această creștere să fie mai mare
– menținerea direcției de creșterea a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali
Cât costă majorările solicitate de PSD
„Oamenii au nevoie de sprijin, iar presiunea creșterii prețurilor este majoră, dar trebuie să păstrăm echilibrul bugetar, investițiile și perspectiva de creștere economică , pentru că acestea reprezintă real baza creșterii veniturilor. Acum alocăm în total doar pentru pensii, alocații, asistență socială și șomaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul cheltuielilor cu pensii, salarii și asistență socială este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului. Toate solicitările PSD de majorări ar presupune pentru anul 2022 încă 16 miliarde de lei în plus față de 133 de miliarde de acum.
De unde am putea aloca acești bani? Din investiții? Am arunca în aer singurul motor real de creștere economică! Singurul răspuns credibil este din cheltuirea atentă a fiecărui leu public sau euro intrat în țară. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizării, asistența socială țintită, atragerea banilor din PNRR și exercițiul financiar european viitor. Și din investiții publice consistente! Pentru asta, însă, avem nevoie de un pic de timp și, ideal, de stabilitate și responsabilitate politică. De aceea, poate nu ar strica să se mai gândească colegii din Parlament la votul de miercuri”, mai scrie Raluca Turcan.