Cu cât a fost vândut un bebeluș din Cluj. Curtea de Apel: ”Vânzarea unui copil nu constituie în România infracțiune”

de: Ștefan R. Apostol
05 08. 2021

Încă din primii ani, de după Revoluția din 1989, o parte din români și-au vândut noii născuți. Deși nu este amendată de lege, practica a fost criticată aspru de occident. Deși acum stat UE, România încă se mai confruntă cu acest aspect. Practica este la ordinea zilei în pătura săracă a societății românești.

În România nu există legislație care să amendeze abuzurile și vânzarea minorilor

Practica despre care discutăm, într-o continuă creștere, nu este amendată de legislația românească în vigoare. În 2017, guvernul a înființat Biroul Avocatului Copilului împuternicit să examineze plângerile privind drepturile omului formulate de copii sau de reprezentanții legali ai acestora.

Cu toate astea niciun legiuitor român nu a propus amendamentele necesare stopării acestui flagel. Activistii pentru drepturile omului și mass-media au tras semnale de alarmă, acuzând instituțiile statului ca fiind ineficiente cu privire la ceea ce se întâmplă.

Bebeluș vândut pentru 2.100 de lei. Magistrații nu au considerat că este ilegal

Un nou caz, care ar putea intra la categoria abuz, de vânzare a unui minor, a avut loc în județul Cluj, la Huedin. Este vorba de vânzarea unui bebeluș contra sumei de 2.100 de lei unui bărbat din Huedin. Istoria acestui episod dramatic începe în 2019, când o femeie decide să-și vândă pruncul bărbatului din Huedin.

După sesizarea autorităților, cei doi, atât bărbatul din Huedin, cât și mama micuțului, au primit pedepse cu suspendare din partea magistraților. Pedepsele nu aveau legătură directă cu vânzarea, ci cu două infracţiuni de fals.

Procedeul, cunoscut sub numele de adopție prescurtată, implică declarația unui bărbat cum că ar fi tatăl copilului. Numele acestuia, ulterior, este trecut pe certificatul de naștere al bebelușului, după care acesta este externat și preluat de cel în cauză.

Pentru cele întâmplate între cei doi, bărbatul di Huedin și mama micuțului, magistrații de pe lângă Tribunalul Cluj, au decis că „Vânzarea unui copil nu constituie în România infracțiune”.

„10% dintre copiii romi sub un an nu sunt înregistrați oficial”

În 2018 Parlamentul statului francez emitea un raport cu date îngrijorătoare, referitoare la România și la aceste practici.

„În România și Muntenegru, de exemplu, 10% dintre copiii romi sub un an nu sunt înregistrați oficial, comparativ cu 2% pentru restul populației române.

Această situație rezultă din lipsa de cunoaștere a procedurilor de înregistrare, dar și parțial din neîncrederea față de instituții.

Aceste populații sunt în mod regulat victime ale discriminării și își amintesc de persecuțiile care au avut loc în timpul celui de-al doilea război mondial.”, stipula raportul Parlamentului francez în 2018.