CTP, reacție șocantă despre partidul AUR. Ce a spus jurnalistul după ultima propunere de lege

CTP, reacție șocantă despre partidul AUR. Ce a spus jurnalistul după ultima propunere de lege
Cristian Tudor Popescu: „Există pregătiri de război și indivizii ăștia, creaturile astea de la AUR fac”

În România există o lege, Legea nr. 126 din 27 decembrie 1995 privind regimul materiilor explozive, la care Parlamentul a adus mai multe amendamente în 2014, fiind republicată în Monitorul Oficial nr. 177 din 12 martie 2014. Conform legii, tot ce înseamnă material pirotehnic nu se poate folosi decât de persoane specializate, și doar în anumite condiții. Recent, formațiunea condusă de George Simion a iscat o adevărată polemică, după ce a propus un proiect de lege care să modifice legea enunțată anterior. Conform proiectului inițiat de AUR, se dorește ca fiecare român să aibă dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice, precum petarde și artificii. O reacție dură pe marginea acestui proiect a avut și jurnalistul Cristian Tudor Poepscu, legându-se și de ultimele evenimente declanșate de formațiunea lui George Simion în spațiul public.

Proiectul de lege AUR, un nou măr al discordiei

Așa cum spuneam la început, în România există o lege care reglementează deținerea, comercializarea, depozitarea și folosirea materialelor pirotehnice, lege la care în 2014, printr-o hotărâre de guvern, s-au adus mai multe amendamente. Nu de puține ori au existat incidente, chiar dramatice (vezi cazul Colectiv), unde folosirea materialelor pirotehnice a dus la dezastre.

Material pirotehnic la purtător

Deja extrem de criticați pentru manifestațiile de tip extremist, membrii formațiunii AUR au declanșat recent o nouă polemică în cele două camere ale Parlamentului, după depunerea unui proiect de lege. Respectivul proiect, se spune în conținutul său, vrea să modifice o parte a Legii nr.126 din 27 decembrie 1995, cu modificările ulterioare prin HG din 2014, prin care să se permită fiecărui român să poată deține 100 de kilograme de material pirotehnic, fără a fi nevoie de o autorizație specială din partea organelor abilitate, conform propunerii legislative inițiate de George Simion și alți câțiva deputați AUR:

Este interzis ca persoanele fizice neautorizate şi operatorii economici neautorizaţi pentru operaţiuni cu articole pirotehnice să deţină o cantitate mai mare de 100 kg masă brută în total, din cele destinate publicului larg”, stipulează articolul 27, alineatul 5, al proiectului de lege inițiat de George Simion și AUR.

Domnii de la AUR au nevoie de material pirotehnic”

În utima perioadă AUR, în frunte cu George Simion, a generat adevărate scandaluri în Parlamentul României, după ce în mai multe situații au decis să-i hărțuiască atât pe deputații, cât și pe senatorii celorlalte partide politice din Parlament. Mai mult de-atât, au generat un număr de manifestații, unele ilegale spun autoritățile, prin care au cerut de nenumărate ori demisia guvernului.

În tot acest context, noua propunere legisativă, în opinia jurnalistului Cristian Tudor Popescu, nu pare altceva decât că „cineva care se pregătește de război acum. Da, există pregătiri de război și în România. Partidul AUR sau, mă rog, formațiune, ce este.”

Cristian Tudor Popescu: „Există pregătiri de război și indivizii ăștia, creaturile astea de la AUR fac”

Celebrul jurnalist a analizat proiectul depus de AUR și George Simion, în stilu-i caracteristic, încercând să găsească un raționament logic în conținutul noului proiect de lege depus recent în Camera Deputaților, concluzionând la Digi 24 că:

Au un proiect de lege acum pentru ca cetățenii să poată să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice, în speță petarde, și alte materiale explozive. De ce? Păi este evident, ne pregătim de război. Sau poate că domnii de la AUR au nevoie de materialele astea, să le dea voie legea să se ducă cu o sută de kile de materiale d-astea, petarde și alte materiale explozive, să se ducă în următoarea instituție pe care să o ia cu asalt.

Că ei așa au, au un tic nervos, din când în când se mai năpustesc asupra unui minister, asupra unei primării și asediază, sau asaltează, dau buzna acolo, dau năvală și probabil că se pregătesc acum să dea cu petarde și cu alte alea când intră în instituție. Deci există pregătiri de război și indivizii ăștia, creaturile astea de la AUR fac… persoanele acestea înaintează o astfel de lege în condițiile în care și de acest revelion au murit atâtea și atâtea păsări.”, spune Crisitna Tudor Popescu la Digi24.

Petiție cu peste 6.000 de semnături împotriva materialelor pirotehnice

Deocamdată proiectul este în dezbatere, rămânând să se discute în comisiile de specialitate din Camera Deputaților și din Senatul României. Cât despre justificarea depunerii acestui proiect, deputații AUR spun că:

Din practică s-a putut observa că aceste măsuri restrictive nu se justifică în contextul concret al ţării noastre, fiind oportun să se adopte în mod fidel regimul propus de directiva amintită în ceea ce priveşte accesul publicului larg la anumite categorii de articole pirotehnice, din perspectiva limitelor de vârstă şi a categoriilor de articole pirotehnice”, scrie în expunerea de motive.

La ora la care scriem acest material, există deja o petiție cu peste 6.000 de semnături care cere interzicerea definitivă a tot ce înseamnă material pirotehnic pe piață, în contextul cazurilor din ultimii ani, ca urmare a folosirii acestora.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI