CTP, reacție dură la tăcerea lui Klaus Iohannis după vot: „M-am folosit de voi timp de 10 ani”

de: Ionuț Vieru
24 11. 2024

Președintele României, Klaus Iohannis, a atras critici dure după ce, la ieșirea din secția de votare, a refuzat să răspundă întrebărilor adresate de jurnaliști. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost unul dintre cei mai vocali critici, comentând pe pagina sa de Facebook tăcerea președintelui și mesajul pe care aceasta l-ar transmite cetățenilor.

CTP: „M-am folosit de voi 10 ani, acum puteți să vă duceți”

Cristian Tudor Popescu a reacționat vehement în mediul online, sugerând că atitudinea președintelui denotă dispreț față de electorat. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, jurnalistul a scris:

„Ce tace Iohannis. În aceste alegeri cu grad mare de risc, cum România nu a mai avut din anul 2000, niciun cuvânt de la președintele Iohannis la ieșirea din secția de votare Jean Monnet, București, după ce și-a aranjat paltonul. Dar mesajul este limpede: Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani pentru confortul bucilor mele personale, acum puteți să vă duceți dracului, vreau să vă spun că nici nu existați.”

Jurnalistul a subliniat că, în contextul unui scrutin cu o miză atât de mare, ar fi fost esențial ca președintele să ofere un mesaj clar, care să încurajeze implicarea civică și să răspundă preocupărilor publicului.

Un singur mesaj pentru români: „Să poftească toți la vot”

Klaus Iohannis a votat duminică dimineață, la ora 10:00, la secția de votare de la Liceul Jean Monnet din București. După ce și-a exercitat dreptul constituțional atât la alegerile prezidențiale, cât și pentru referendumul local inițiat de primarul Capitalei, Nicușor Dan, președintele a avut o declarație extrem de scurtă: „Să poftească toți la vot”.

Președintele a evitat însă să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, fapt care a atras numeroase reacții negative, inclusiv din partea opiniei publice.

Zece ani la conducerea României

Klaus Iohannis a fost președintele României în ultimii zece ani, având două mandate consecutive. În 2014, fostul primar al Sibiului și candidat din partea Partidului Național Liberal a câștigat alegerile prezidențiale, învingându-l în turul al doilea pe Victor Ponta, reprezentantul Partidului Social Democrat. Iohannis a obținut atunci aproape 6,3 milioane de voturi, începându-și primul mandat în decembrie 2014.

Al doilea mandat a fost câștigat în 2019, cu un scor confortabil de peste 6,5 milioane de voturi, în fața contracandidatei Viorica Dăncilă. Diferența de peste 3,2 milioane de voturi a fost una dintre cele mai mari în istoria recentă a alegerilor prezidențiale din România.

Critici și așteptări la final de mandat

Pe măsură ce își încheie al doilea mandat, Klaus Iohannis rămâne o figură controversată în peisajul politic românesc. Atitudinea sa la ieșirea de la vot, percepută de unii drept distantă și lipsită de empatie, a fost interpretată ca o continuare a stilului rezervat care l-a caracterizat pe durata celor zece ani la conducerea țării.

Într-un context electoral tensionat, cu mize majore pentru viitorul țării, absența unui mesaj puternic și clar din partea președintelui a fost considerată de mulți o oportunitate ratată.