CTP, despre retragerea lui Ashleigh Barty din tenis: „Nu găsesc decât un singur exemplu asemănător”
CTP, despre retragerea lui Ashleigh Barty din tenis. Liderul detașat al ierarhiei WTA a anunțat, miercuri, că pune punct carierei sale. Australianca de doar 25 de ani domina tenisul feminin de doi ani și jumătate, câștigând trei titluri de Grand Slam. Cunoscutul gazetar Cristian Tudor Popescu a comentat decizia jucătoarei de la Antipozi, considerând-o „un moment istoric”.
CTP, despre retragerea lui Ashleigh Barty din tenis
CTP, despre retragerea lui Ashleigh Barty din tenis. Miercuri, australianca de doar 25 de ani a șocat lumea sportului alb anunțând că pune punct carierei sale de jucătoare profesionistă. Anunțul a fost făcut într-un interviu pe care Barty i l-a acordat fostei sale partenere de dublu, Casey Dellacqua, pentru The Guardian Australia.
Ashleigh Barty, care va împlini 26 de ani pe 24 aprilie, a declarat că e momentul potrivit să ia o asemenea decizie.
„Am decis să mă retrag din tenis. E prima dată când spun asta. Nu există o metodă mai bună, ci doar metoda mea. E greu să spun asta, dar sunt pregătită și foarte fericită.
În inima mea, știu că este bine. Sunt foarte recunoscătoare pentru ce mi-a oferit tenisul. Știu că e momentul potrivit să mă retrag și să-mi urmăresc alte visuri. Mă gândesc la asta de foarte mult timp”, a spus Barty.
„Nu găsesc decât un singur exemplu asemănător”
Cristian Tudor Popescu, cunoscutul gazetar dar și comentator de tenis, el însuși fost campion național la categoria „+ 55 de ani”, a declarat că decizia lui Barty constituie „un moment istoric în tenisul din toate timpurile”. CTP a spus că nu cunoaște decât un singur exemplu asemănător, cel al marelui campion suedez, Bjorn Borg, care a abandonat tenisul la doar 26 de ani, deși motivația gestului acestuia a fost diferită de a lui Barty.
„Este un moment istoric în tenisul din toate timpurile! M-am gândit și nu găsesc decât un singur exemplu asemănător ca moment, nu ca motivație. Cel al lui Bjorn Borg. El s-a retras la 26 de ani, fiind, la fel ca Barty, în culmea gloriei.
La Borg a fost vorba de o epuizare nervoasă dusă dincolo de limitele suportabilului. Borg nu a putut să facă față tensiunii pe care trebuia s-o îndure în fiecare zi a vieții lui, de la o vârstă fragedă. Până la acel moment, câștigase 11 titluri de Grand Slam, avea niște cifre care nu au fost depășite nici astăzi.
Era cel mai bun și s-a retras pentru că a cedat, pentru că fost înfrânt de propriul lui psihic. După aceea, viața lui a fost destul de convulsivă. A trecut la alcool și droguri și a avut tot felul de relații, mai mult sau mai puțin pasagere. Parcă a vrut să recupereze anii petrecuți în acest regim extrem de dur, uneori inuman, pe care-l presupune sportul de maximă performanță.
Este ceea ce nu vrea să facă Ashleigh Barty în acest moment. Ea refuză acest model, care a dominat tenisul încă de la inventarea lui. Repet, nu-mi amintesc un mare jucător sau o mare jucătoare care să aibă o astfel de atitudine. E foarte umană”, a comentat CTP pentru GSP.ro.
„Ai prea puțin timp să trăiești alte experiențe”
CTP a mai explicat că, în tenis, tendința sportivilor a fost de a juca până la ultima picătură de energie, încercând totodată să-și prelungească cariera. Gazetarul a mai adăugat că, atâta vreme cât sunt activi, jucătorii și jucătoarele de tenis nu prea mai au timp să trăiască și alte experiențe, absolut normale pentru ceilalți oameni.
„În tenis, atitudinea dominantă a fost: „Trebuie să joc până dau ultima picătură de forță fizică și psihică din mine. Și chiar dincolo”. Au fost jucători care au încercat să-și prelungească cariera, chiar Borg s-a întors, dar n-a mai rezistat niciun rezultat notabil. Și Thomas Muster juca pe la 40 de ani cu puști de 18-19 ani, care-l spulberau.
Până la Barty asta a fost filozofia în tenisul masculin și cel feminin. Îți dedicai viața activă acestui efort, uneori inuman. Stai departe de familie luni întregi, ești plecat de lângă familie și prieteni, stai ore întregi să te antrenezi și renunți la multe.
Mare lucru nu faci câtă vreme ești o mare jucătoare sau un mare jucător. Nu ai timp să citești, să vezi niște spectacole. Ai prea puțin timp să trăiești alte experiențe cu alți oameni. Altfel nu se poate să câștigi Wimbledon, Roland Garros sau Australian Open. Trebuie să duci această viață inumană!
Barty vine cu acest model surprinzător, dar cât se poate de uman și acceptabil. Aproape că am putea spune că ”Nu ne-am gândit că se poate și așa””, a mai spus Cristian Tudor Popescu pentru sursa citată.
Ashleigh Barty a declarat că vrea să ducă o viață care să nu implice atâtea călătorii și să se dedice familiei. Ea și-a anunțat, în noiembrie, căsătoria cu jucătorul și antrenorul de golf, Garry Kissick (30 de ani).